• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który STX ???

Reakcji
0
Witam, mam taki problem, nie wiem który z głośników STX wybrać.
Rozpatruję GDN 27-300-8 SS i 32-300-8 SS. Wybrałem wersje 8 omowe, gdyż bede je zasilał z mostka TDA7294. Doradzcie, który głośnik lepiej zagra.
Aha, jeszcze jedno pytanie: jakie napięcie będzie odpowiednie do mostka TDA7294 ??

POZDR

A do czego ten głośnik ma słuzyć? Mostek TDA to apsolutne minimum dla 27-300 [ ktoś tak pisał ] więc lepiej do mostka wybrać 27. A co do zasilania to hm takie zeby jak najwiecej wycisnąć z tego mostka czyli dużo i niestandartowe dla toroidów 2x27 + duży radiator

No ten głośnik ma być do suba, nie chce juz kupować STK4050, bo podróba to kicha, a na oryginał mnie nie stać !! Aha ja już mam troida ~2x26V 300W. Ale przecież 27 i 32 mają takie same cewki, takie same magnesy i co sie z tym wiąże takie same moce.

ja bym robił coś na dyskretnych do tego trafo dał bym jakiś wzmacniacz co wytrzyma mostek na 4 ohmach wtedy jakaś rozsądna moc wyjdzie. mozesz sprobować zrobić jedną z wielu odmian wzmaka na irfp240 i irfp9240 myśle że po dwie pary na końcówke starczą. wyniesie cię to niecałe 70zł czyli niewiele więcej niz mostek tda a efekt nieporównywalny

Wiecie co chyba wyciągnę z szafy spalonego STK4050 i wymienię hybrydę na oryginalną, myślę że ta końcówka wystarczy, żeby uciągnąć 32-300-8 SS.

Gdzie dostane dobre, niekoniecznie oryginalne STK4050 ???
Czym to STK najlepiej zasilić ??

[ Dodano: 2005-08-05, 14:20 ]
A może kupię GDN 32-300-4 SS, ten ma lepsze parametry i jest 4 omowy, jakim wzmakiem mógłbym go zasilić ??

Powrót