Ale które to są te topowe? Bo ja np. Desire HD za topowy nie mogłem uznać gdy kupowałem, bo były lepsze, a okazał się topowy, bo najtrwalszy i z najlepszym supportem na XDA ;P. Topowy topowemu nierówny. Poza tym, dopiero teraz można o Samsungu powiedzieć, że dorównuje konkurencji (teraz = od dwóch lat może max) ze swoimi Galaksiakami, dlatego dopiero teraz zdecydowałem się kupić takowego.
Optimus vs SGS:
Display Type True Full HD IPS Plus LCD capacitive touchscreen, 16M colors
W SGS masz Amoled który tam gdzie jest czarno nie świeci = mniejsze zużycie energii
Camera Primary 13 MP, 4208 x 3120 pixels, autofocus, LED flash, check quality
Features Geo-tagging, face detection, image stabilization, panorama, HDR
Video Yes, 1080p@30fps, dual-video rec., HDR, check quality
Secondary Yes, 2.1 MP, 1080p@30fps
W SGS:
Camera Primary 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, LED flash, check quality
Features Dual Shot, Simultaneous HD video and image recording, geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization, HDR
Video Yes, 1080p@30fps, dual-video rec., check quality
Secondary Yes, 2 MP,1080p@30fps, dual video call
sumarycznie - rozdziałka o kilkadziesiąt kresek mniej w SGS na głównej, co znaczenie ma niewielkie, ale za to "ficzery" lepsze co też znaczenie ma niewielkie, załóżmy że oba ok
USB Yes, microUSB v2.0 (MHL), USB Host
W SGS = to samo + USB On-the-go
OS Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean)
SGS = 4.2.2 na dzień dobry, a to świadczy o tym, że będzie na czasie - skoro LG wypuszcza stary rom z nowym telefonem, wnioski nasuwają się same
Chipset Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
w SGS = Chipset Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 czyli to samo
CPU Quad-core 1.7 GHz Krait 300
w SGS = CPU Quad-core 1.9 GHz Krait 300 czyli lepiej
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
SGS = Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, temperature, humidity, gesture
GPS Yes, with A-GPS, S-GPS support and GLONASS
SGS = GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS - pierwsza przewaga, przy czym ja nie mam pojęcia co to S-GPS, jakaś nowa nowość
Body Dimensions 150.2 x 76.1 x 9.4 mm (5.91 x 3.00 x 0.37 in)
Weight 172 g (6.07 oz)
SGS4 = Body Dimensions 136.6 x 69.8 x 7.9 mm (5.38 x 2.75 x 0.31 in)
Weight 130 g (4.59 oz)
Czyli Optimus to już ciężki kloc (porównaj w sklepie, SGS4 trzyma się jak jakiś mały notesik, inne telefony już czuć w ręce choć to tylko 40g)
Jak widać, Optimus Pro ma konkurencję i jest nią właśnie SGS4. W życiu bym się nie zamienił, no chyba, że mi SGS padnie ;P (w co wątpię)
Nie wiem kto Ci doradza w telefonach, ale niestety kłamie. Najepszy doradca = gsmarena.com