Na szybko, bo już w zasadzie powinienem od dawna spać 

Owszem, ja osobiście nadążałem aż do dziś, miejmy nadzieję, że to tylko język.Niestety wszystko się zmienia z czasem
Ja mam obok radia samochodowy GPS, wraz z akcelerometrami i komputerem pokładowym utrzymuje "fix"'a nawet w tunelach, garażach podziemnych itp, więc pod tym względem nic go nie przebija, ale są inne względy. Yanosik jest jednym z tych ważnych. I tak, używam telefonu jako kamery. Kiedyś miałem plan kupić dedykowane urządzenie, ale albo jakiś tani chłam był, albo drogi jak diabli (bo z GPSem).GPS mam w radiu samochodowym które jest także bardziej zaawansowanym urządzeniem więc nie muszę do tego telefonu używać a nagrywam niezwykle rzadko (pewnie używasz jako kamerki w samochodzie?).
Z dobrym romem daje radę, ale już ledwo.telefon nie za mocny na te czasy.
Ja sobie nie wyobrażam ssh przez touchscreen (tj. lepiej niż przez Nokię N95, ale nadal tylko skrajne przypadki)Sam posiadam smartfona z takiej okazji iż potrzebuje mieć wszędzie dostęp do mojej poczty i internetu (czy też SSH i paru innych "lekkich" rzeczy) ale to jest praktycznie wszystko do czego jest mi potrzebny.
Też C/C++, assembler dawno temu, obecnie to i python, php, java (android), do tego sql w różnych wydaniach i nie wiem co jeszcze, pewnie już niewiele - miło, że ktoś z podobnej branżyA jeśli to nie problem to pochwalisz się czego programistą jesteś? Sam zajmuje się programowaniem raczej nisko-poziomowym zazwyczaj C z C++ ale nie rzadko ASM x86.