A ja zaproponuję coś innego. Również stałem przed wyborem nowej komórki i przeglądałem topowe modele marek aż ktoś podrzucił mi temat z telefonami marki Xiaomi działajacymi na MIUI. Pogrzebałem, poczytałem i po 5 dniach miałem już u siebie nówkę Xiaomi MI4 z ibuygou.com. W tej chwili czekam na premierę MI5 (ma być w lutym po Chińskim Nowy Roku) i jak tylko się pojawi to pewnie go zamówię. Po 1,5 roku użytkowania MI4, telefon miażdży. System jest tak świetnie dopracowany, serwis i wsparcie również. W chwili kiedy go kupowałem to topowymi modelami była np. S5 od Szajsunga czy Sony Z3 a parametrami i jakością wykonania, płynnością w działaniu MI4 zawstydzała konkurentów (turbodymomena) mimo, że był sporo tańszy. Jak się okazało bez reklamy takiej jakie ida na Samsunga czy Sony też można zrobić telefon w normalnych pieniądzach. Reklama swoje kosztuje i gdzieś trzeba ja doliczać a gdzie jak nie do telefonów za które my płacimy.
W wakację zastanawiałem się nad zmianą telefonu własnie na poczatku roku i myślałem o jabłku ale jak kupiłem Ipad'a Air'a 2 to powiedziałem, że nikt mnie na "japko" w formie telefonu nie namówi. Często jadąc do pracy SKM'ką czy metrem, oglądam jakieś seriale/filmy i jak się okazało ze Ipad ma problemy z odtwarzeniem wielu formatów video, jak np. *.mkv (720p, 1080i) to zrobiłem oczy jak 5 ZŁ. Nie, nie wierzę, 3 koła za tablet i żebym nie mógł normalnie oglądać tego co chce????? Dramat!!! Jeśli chodzi o działanie to nie mam nic do zarzucenia ale funkcjonalość i hermetyczność jest makabryczna. Kupując iphone'a strzeliłbym sobie w stopę i byłoby już pooglądane w drodze z/do pracy.