• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który wzmacniacz DIY?

A przedwzmacniacz gramofonowy?? jak z zasileniem tego przedwzmacniacza? Trzeba robić nowy zasilacz + trafo czy dałoby radę jakoś podpiąć pod zasilacz i trafo z końcówki mocy?

Pewno, że da radę. Starczy zbić i ustabilizować napięcie na odpowiednim poziomie. Dla niewielkich prądów, jakich takie układy najczęściej potrzebują zwykle wystarcza zenerka i rezystor. Masz już projekt tego przedwzmacniacza?

Jeszcze nic nie mam. Poszukałbym jakichś schematów ale za dużo mi to nie da bo nie wiem co i na jakich elementach jest godne uwagi. Na pewno muszę szukać czegoś w stereo :P

może coś takiego: http://sklep.avt.com.pl/p/pl/48123/...y+riaa+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html ? Tego jest mnóstwo a dla osoby która nie ma pojęcia na czym rzecz polega, to nawet szukanie za dużo nie da, bo nie wie czego szukać :/

Preampy gramofonowe sa praktycznie takie same. Mozesz kupic ten z AVT, najwiekszy problem to jednak umiejetnosc dobrego podlaczenia zeby nic nie szumialo i nie buczalo.

chodzi Ci Irku o zakłócenia z trafa? Metodą prób i błędów powinienem znaleźć odpowiednie miejsce na preamp. Chyba, że nie to miałeś na myśli...?

hmmm... z tego co poczytałem to dość skomplikowany temat z tą pętlą... hah, ale będzie zabawy^^ już się nie mogę doczekać aż skompletuje wszystkie części:P

Powrót