• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ktory wzmacniacz

Reakcji
0
Witam jestem z wielunia tak na początek ;p ( moze znajdzie sie ktos z okolic ;D )
Mam do wydania 1800zł... na kolumy + wzmacniacz...
z kolumn wybralem raczej altusy 300
ale mam problem z wzmacniaczem do 450-500zł- ktory z tych 3 byscie polecili najbardziej
ewentualnie moze jakis inny

http://www.allegro.pl/item146046289_wzmacniacz_denon_pma_720a_optical_class_a_okazja.html
http://www.allegro.pl/item144396792_marantz_pm_50_dobry_dzwiek_za_mala_kase.html
http://www.allegro.pl/item145252024_wzmacniacz_denon_pma_920_klasa_a_stan_idealny.html

Pozdrawiam i czekam na odp ;]

No jeżeli Ci na mocnych kolumnach zalezy.. to moim skromnym zdaniem zakup sobie Tonsil Zeus ;) I do tego jakiś konkretny wzmacniacz :)

kolumny maja byc do sluchania muzyki ...
pokoj jest dosc maly okolo 12-15 m2
glownie slucham techno hardstyle [ qlimaxowe ] i ewentualnie rock / heavy rock ... kolumny musza rzeczywiscie dac mocno czadu ;p ... pokoj jest dosc maly ale jednak uwielbiam czuc moc fali muzycznej na wlasnym ciele ;] ( nie wykluczone ze w przyszlosci mogą sie znalezc w troszke wiekszym pomieszczeniu . )
pozdrawiam i czekam na odp ;p

EDIT ____
powiem tak... mam do wydanie okolo 1700-1800zł na kolumny + wzmacniacz tak jak napisalem jest to maly pokoj ... co byscie polecili ;-] bo byc moze za tą cene jest cos lepiej grajacego od altusów niebardzo sie szczerze na tym znam ;-] licze na waszą pomoc

[ Dodano: 2006-11-28, 23:25 ]
sory ze pisze kolejny post ale niemoge edytowac ostatniej wypowiedzi ;/ ze wzgledu na czas [ 15 min ]
ale mam taka propozycje ... jesli uwazacie ze wydanie 1800zł na kolumny do pokoju 12 m2 to glupota[ ze wzgledu na moc ] to moze zaoferujcie cos innego ciekawego, tanszego ?
Licze na waszą pomoc pozdrawiam ;-]

lol ale wiesz te altusy to ja w niektorych wiejskich klubach widzialem :P

wez sobie podaruj... fale owszem ludzie odczuja ale we wszystkich pomieszczeniach dookola z wyjatkiem Twojego pokoju :P:P

takie kolumny do takiego pokoju to pomylka i tyle.:)

no to moze ktos cos poleci ? ... nieznam sie na sprzecie myslalem ze te altusy to bedzie pozadnym sprzet do pokoju... wkoncu niebede go słuchac codziennie na 90% bo bym chyba zwariowal i ogłuchł :( . chce poprostu mocny sprzet który potrzęsie domem ,bedzie dobra jakosc, no i poczuje ze tak powiem "przestawianie bebechów i łądny hałas w domu" ... jakiej muzyki slucham napisalem wyzej, kasa to 1800zł łacznie ze wzmacniaczem licze na was pozdrawiam i czekam na odp :-)

[ Dodano: 2006-11-29, 07:55 ]
dodam jeszcze ze adres tego forum dostalem od kumpla z gg ktorego znam dosc dlugo...
za tą cene polecil mi zbudowanie wlasnego zestawu ... lecz ja niemam zielonego o tym pojecia... mowil ze na forum jest ktos z wielunia lub okolic jesli sie niemyli ;-] :D wiec moze jest ktos z okolic Wielunia ktory pomogl by troche ;]

za taka kase bron Boze nie pchaj sie w altusy.... wzmak np symsym full wypas = 400pln
do tego masz 1400 na stereo! jej ile jest mozliwosci...
ale w twoim przypadku najlpiej bedzie zrobic zestaw 2.1 w mocnym subem bo pewnie lubisz duzo basu;p

tak lubie duzo basu... ale co to znaczy zrobic ? ;] chodzi ci o to samo co mowil moj kumpel zeby poprostu zbudowac głosnik ? :d
powiedz cos wiecej na ten temat... zaproponuj moze jakies ciekawe idee, albo jakies gotowe zestawy kolumn... bo ja naprawde nieznam sie na tych wyliczeniach mocy :-))))) , a co do basu to tak uwielbiam jak ostro łupie ale jednoczesnie niemzoe to byc tylko zwykle łupanie... jakas melodia jednak musi płynąc ;p ...
zestaw 2.1 powiadasz a wiec polec jakis sub, + kolumny chyba ze masz na mysli stworzenie wlasnych kolumn...

pzdr.

syrius18 napisał:
chodzi ci o to samo co mowil moj kumpel zeby poprostu zbudowac głosnik ? :d

no glosnika to raczej jeszzce tutaj nikt nie budowal, ale chodzi o budowe obudowy do glosnikow :)
przejrzyj gotowe konstruckje, ostatnio jedna nowa sie pojawila dosyc ciekawa,
jaki poczatkujacy to lepiej nie eksperementuj tylko skopiuj juz cos z tego co inno robili, napenwo bedizesz zadowolony

Od biedy myślę że horny na ARZ + nawet te 100w z symasyma i jakiś subsonic ;) starczyłyby na "góre",
do tego sub na jakieś estradówce i nie byłoby źle :)

Ew można też w 3 drogi wejść, z tym że wtedy wzmacniacz ze 2 x 150-200w najlepiej.

ja rozumiem ze chcecie jak najbardziej mi pomoc i doceniam ;p
ale naprawde ja jestem blady i zielony w budowaniu głosnikow ;D nawet niemam pojecia z jakich czesci co jest zbudowane ;p ... a nieznam raczej z miasta kogos kto zna sie na takim czyms...
mysle ze jednak najlepszym wyjsciem bylo by poprostu polecenie gotowego zestawu ;p i do tego jakis wzmak... tylko naprawde teraz juz mam strasznie namieszane w głowie l... mowicie ze altusy to nie itp itd... ale naprawde to jest 12 m2... ;p chce zeby mocno gralo ale bez jaj ;-D ... niechce kupowac sprzetu lub robic ktory przy gałce 2/20 potrzesie caly dom a przy 5/20 niebedzie sie dalo tego slychac :D niepotrzebne mi az takie trąby ;p ... ;]

majac to na uwadze co byscie polecili ? ;-) :>

[ Dodano: 2006-11-29, 13:43 ]
a co wy na to jesli powiem
voyager 200 , 350 , maestro II 130 180 ?
jest sens ? ;p bo w budowe chyba bawic sie niebede poprost nieznam sie ;]

[ Dodano: 2006-11-29, 14:40 ]
znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.allegro.pl/item143790602_para_kolumn_jbl_northridge_e_100_gw_pl_.html

[ Dodano: 2006-11-29, 14:48 ]
lub e 90... nieslyszalem tych sprzetow i niemam wyobrazenia jak co moze brzmic po materiale / cyferkach ;] doradzcie cos ;-)

[ Dodano: 2006-11-29, 16:37 ]
o matko sory... myslalem ze to jest cena 2 kolumn 1400zł a nie 1 ; x ...

powiem tak - gotowe konstrukcje za tą kase jakieś wybitne nie będą...
będą bardzo przeciętne, za to diyowe będą reprezentowały sobą dużo więcej.
Już nawet bardziej opłaca się zlecenia komuś wykonania czegoś takiego niż kupowanie czegoś 1 lepszego na allegro.

tzn powiem tak ... pokoj jest 12 m2... niejest to duzy pokoj
nigdy wczesniej niemialem doczynenia z takim sprzetem... maxymalnie co slyszalem to jakies glosniki komputerowe ... ( ewentualnie na proctorze cos lepszego ... ;D )
no wlasnie zlecenie komus... ale komu ? niebardzo mam komu
i jak by mialy wygladac te kolumny
budowa 2 kolumn + subwoofera odzielnie tak ?
zestaw 2.1 ?
ale wzmacniacz za 500-600 uciągnie to ?
i jeszcze 1 kwestia... czy potezny subwoofer nie zatłumi dzwieku kolumn w tak malym pokoju ? wkoncu pokoj jest maly dzwiek srednio ma sie gdzie rozchodzic - ewentualnie otwarte okna po prawej i otwarte drzwi po lewej stronie pokoju...
moglibyscie mi podac jakies linki z gotowymi projektami tak abym cenowo zrobil jakis zestaw? moze pomysle. popytam w miescie czy jest ktos taki kto umialby to dobrze wykonac... ewentualnie cos moze jeszcze innego wymysle...
mozecie mi pokazac mniejwiecej jak to ma mniejwiecej wygladac?

chcesz moze kolumny na visaton w170s + sc10n?
jesli tak to odezwij sie,bo akurat takie mam w cenie elementow.

kumpel mnie namowil na budowanie 2.1
subwoofer na bsw II 124
i jakies 2 kolumny... dokladnie jeszcze niewiem ale co o tym sadzicie ?
mozecie mi pokazac jakies projekty bsw II ? albo jakies rady odnosnie składania ?
kumpel mi pewnie powie co i jak ale przydalo by sie pare foto-projektów budy itp itd ;-]

mIKI, przestań,124II,zabaweczka,jeśli już to minimum 154II w takiej jesionce:

ddnk2hw8yxzdqawjmed.jpg

:D

ok teraz juz powiem jak sprawa wyglada...
znalazlem kogos w miescie kto mi pomoze to zlozyc...
zdecydowalem sie chyba na subwoofer na bsw II 154 i go musial bym wykonac...
co sadzicie o tym zeby kupic juz jakies gotowe kolumny / ( moze ktos ma cos do zaoferowania ? - własno róbki albo cos ktore beda dobrze grały z tym subem - moge kupic odrazu z dobrym wzmacholem... ewentualnie bez. )
podajcie jakies oferty czekam.. pozdrawiam

Powrót