• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który z głośników STX się nada?

Reakcji
2
Witam mam takie pytanie, zamierzam skonstruować jakieś monitory ala podłogowe do pokoju 9m2!
Wiem, że mały metraż, ale nie przeszkadza to w stworzeniu czegoś odpowiedniego
budżet nie jest jakiś kosmiczny,ale minimum też nie.
Projekt ma byc 2 drożny, kopułka....nie wiem jeszcze, niskotonowy STX
- myślę nad AWX 15 w TL (spodobała mi się wersja Dabyla 18AWX STX) ale czy i to
nie będzie za dobre na ten metraż
Zasilanie dostarczy jak narazie Telefunken HR 780 45W/CH.
Czy ktoś mógłby coś doradzić,
założenia; dobre stereo, bogaty bass bez zbędnego suba
Wielkie dzięki za pomysły

Nie podobają mi się kolumny na podstawkach. Więc prawie Trafiłeś, wybór padł na podłogowe. Budżet to 600zł na same głośniki. Kurcze ta tlka Dabyla chodzi mi po głowie

założenia; dobre stereo, bogaty bass bez zbędnego suba

No to linia jak najbardziej,tyle że pokój za mały (obudowa jest duża,a i sama linia będzie się marnować w tak małym pokoju. Oczywiście usłyszysz różnicę między linią a BR,ale to nie będzie to).

To może z innej strony, to może jest jakiś gotowiec na innych głośnikach wTLce co by zagrał w moim (9m2) pokoju?

masz za malo powietrza w tym pokoju na TLke
ja bym tam zrobil mx-140 - w zupelnosci wystarczy

Paweł, to mówisz że mx-140 mi wystarczy? Nie będę potrzebował suba robić? I jeszcze jedna kwestia budowy, czy to będzie duża różnica jak br byłby z przodu a nie z tylu lub na odwrót? Zachowując wszelkie wymiary i odległości.

Paweł, to mówisz że mx-140 mi wystarczy? Nie będę potrzebował suba robić?

tzn czy potrzebujesz suba czy nie to zawsze kwestia gustu. wg mnie basu bedzie wystarczajaco duzo. ale z drugiej strony sa przeciez maniacy ktorym estradowe 15" w takim pokoju to malo

Do takiego pokoju ja bym wybrał 15AWX
musze go w koncu odpalic na zwrotnicy bo nie wiem co potrafi

Jeśli miałbym brać 18tkę AWX to tylko do TL. Jeśli nie mam miejsca na TL to biorę 15AWX, bo głośnik w br więcej potrafi od 18tki. Krótko i na temat :)

Powrót