• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kupno blach aluminiowych.

źle odczytałem rysunek, nie wiem czemu utkwiło mi że to ma być 134mm, a to tylko 100mm więc typowa wysokość mocnego wzmacniacza na tranzystorach.
ten drugi panel 70mm już jest całkiem zgrabny.
śruby stożkowe rzeczywiście pozwalają wpuścić je nawet w dość cienka blachę. Przy walcowych niestety płyty aluminiowe musza mieć prawie 10mm grubości żeby zlicytować łby śrub.

Tym niemniej to jak i sam fakt że są one widoczne z frontu do mnie nie przemawia estetycznie. Typowa obudowa z aluminiowym frontem - tak ajak ze starych Dior, była cięta z dość nietypowego kształtownika.

Swój pomysł na obudowę oparłem na tym żeby wykonać ją przy jak najmniejszej obróbce aluminium - z kształtowników wymagających tylko wiercenia i gwintowania (poza obróbką wykończeniowa oczywiście). Z tego równiez wynika ograniczenie wielkości jak i fakt że w zasadzie cała obudowa z radiatorami oddaje ciepło - zewnętrznie może więc być nieduża, gorzej jednak z upchnięciem wszystkiego wewnątrz. Planowałem ją do PBA200 na LMach z przedwzmacniaczem unisonus i w dual mono i byłoby jednak to wszystko w środku bardzo trudno upchnąć.

No mój rysunek nie powala więc rozumiem :)

Od tyłu nie wkręcę - 3mm panel. Do tego w środku będą 4 profile. Ale obudowa bardzo ładna ;)

pro5_20202n90.jpg

Już znalazłem inne :)

Odnośnie blach. Dzisiaj do mnie zadzwonili w południe, że dopiero dostaną dostawę w tym tygodniu i jak otrzymają to dadzą dane do przelewu. Zapytałem czy cena kuriera się zmieni - nie zmieni się :)

Jeśli chodzi o obniżkę, ze względu na długi czas oczekiwania to dopytam jak te blachy przyjadą do nich :)

u mnie maja starsza maszyne. nawet nie pamietam jakiej firmy
na bank nie maja takiej mozliwosci

U mnie też jest coś starszego... (to nie filmik ode mnie), ale podpytam - wydaję mi się, że to nie funkcja, tylko wszystko jest w rękach operatora/programisty - odpowiednie ciśnienie i ilość piasku ;)

Zamówienie się wreszcie ruszyło... Przed chwilą dostałem meila z płatnością.

Blacha alu A1 2mm, 800x1000mm 104zł
Blacha alu A1 3mm, 400x400mm 39zł
Kurier 19zł

162zł

Szczerze:to drożyzna.
Ja u siebie (a miasto z 5 razy mniejsze od Poznania:) ) za 3mm 500x1000 dałem coś ok 70 zł,także może warto poszukać na miejscu...

Jeśli chodzi o obniżkę, ze względu na długi czas oczekiwania to dopytam jak te blachy przyjadą do nich :)

Raczej o podwyżkę. Aluminium przez jakiś czas drożało. A ze sklepami internetowymi to jest zawsze tak że nie wiadomo z jakiego okresu podają ceny wiszące na stronie. jak się im przypomni to zaktualizują i wtedy się okazuje, że wirtual był atrakcyjniejszy od rzeczywistości.

Szczerze:to drożyzna.
Ja u siebie (a miasto z 5 razy mniejsze od Poznania:) ) za 3mm 500x1000 dałem coś ok 70 zł,także może warto poszukać na miejscu...
Hm, w Poznaniu jestem od czasu do czasu, a mieszkam w wielkiej miejscowości jaką jest Koźmin Wlkp. (na profilu mam wpisany Poznań... :D)

Cena zależy w dużej mierze od gatunku aluminium. Takie które jest miękkie będzie tańsze od np PA6. Różnica jest taka, że w tym pierwszym połamiecie gwintowniki, a wiercone otwory będą wychodzić trójkątne przy tak małej grubości.

Blachy wreszcie u mnie...

Odnośnie profili. Dostałem oferte z 'profile-aluminiowe.com.pl : 1metr + kurier 82zł brutto (za kuriera chcą 30zł, nie wiedzieć czemu - nie uzyskałem odpowiedzi dlaczego tak 'tanio' . Ma ktoś tańsze źródło ?

Zapytam dodatkowo poza tematem. Jak tniecie domowymi metodami blachy alu? Mam sporo idealnych blach aluminiowych które muszę dociąć na wymiar.

Najlepiej będzie jak pójdziesz do jakiegoś zakładu gdzie na gilotynie Ci przytną.

Powrót