• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kupno Boomboxa

Reakcji
0
Czemu tak sądzisz? Pytam całkiem serio, potrzebuję jakiegoś przenośnego audio, a sensownego głośnika przenośnego raczej nie znajdziesz w tej cenie, a ghettoblaster jest oldschoolowy. Lepiej gra się w kosza jak gra jakaś muzyka ;)

Heh też myślałem że to jakaś prowokacja. Nie boisz się przez OLX kupować wysyłkowo? Niezłe ryzyko...

A tak generalnie to wpadł mi kiedyś w ręce National Panasonic, wygląda jak Philips D8040 tylko jeden głośnik. Miałem go sprzedać, ale w sumie stoi sobie całe wakacje w ogrodzie i gra... Na otwartej przestrzeni daje radę regulacja basów i wysokich, wygląda bardzo odschoolowo i takiego bym szukał, te plastik fantastik to dla mnie jakaś tragedia. Baterii nigdy nie używałem w nim więc niestety nie pomogę... aaa no i można przez minijacka podłączyć kolumnę 8 ohm, jak składałem obudowę to Scan Speak na nim grał :)

Nieee, już kupowałem dużo rzeczy przez takie strony jak OLX i nie wiem czemu taka niechęć z twojej strony (tą drogą nabyłem sporo rzeczy po okazyjnej cenie, swoją drogą więcej razy mnie oszukali na alledrogo niż OLX). Czyli mam rozumieć, że sensownym wyborem będzie Philips lub Panasonic, a resztę sobie darować?

OLX ok, pod warunkiem ze jade i odbieram, ja wysylkowo bym nie kupil, a założyłem ze chodzi o wysylke bo oferty sa z roznych miejscowosci.

National Panasonic RQ-543ADS LINK sprzęcik mam. Chyba bo nie chce mi się schodzić do piwnicy teraz. Plastiki z tego co pamietam graja znacznie gorzej, poza tym odpada CI problem przy przenoszeniu z odpadajacymi kolumienkami.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
ale oldschoolem zajechało ;)

wydaje mi się, że takie starsze raczej długo na baterii nie zagrają bo po prostu są mniej energooszczędne niż te nowsze, wiele razy na wyjazdach spotykałem boomboxy JVC i to całkiem nieźle grają jak na przenośną tubę :)

Ostatnia edycja:
Z tych co podałeś to jakoś według mnie najlepiej wypada Panasonic.
Ma największe głośniki i wydaje mi się, że przez to mogą mieć większą skuteczność niż reszta.
Wydaje mi się, że im nowszy boombox tym bardziej energooszczędny, wraz z rozwojem technologii zmniejsza się pobór prądu.

Ten z drugiego linku ma fajny bass ale mechanizm kaset po tylu latach, to pewnie lipa, 15-ie lat temu naprawiałem taki.

100 lat temu, kiedy funkcjonowały takie cuda jak PEWEX i Baltona za dewizy kupiłem Sharpa jak w drugim linku. Gra do dnia dzisiejszego i to całkiem przyzwoicie. Ma dwa głośniki szerokopasmowe i ciekawie rozwiązany kanał basowy z trzecim głośnikiem do niskich tonów. Ma wejście na zewnętrzny sprzęt.
Nie wiem jak długo gra na bateriach, nie testowałem, ale zawsze można jakieś aku kupić.

Powrót