• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kwadratowy RAVELAND SQX3500

Paweł jeśli nie jest zbyt pakowny to możesz zapodać mi go mail i wrzucę to na swój (jest dość pakowny :wink: ) a jak nie do daj na rapida i sobie pościągamy.

Macie może jeszcze fory tego suba UKA bo bym też chętnie zobaczył

krzyhoo9 napisał:
Macie może jeszcze fory tego suba UKA bo bym też chętnie zobaczył
To żaden sub, po prostu głośnik w budzie testowej podłączony pod zewnętrzny wzmak ;)
Co do pracy głośnika, to mogliśmy znaleźć lepszy kawałek, bo przy tym nie pokazał maksimum możliwości :wink:

Ale predyspozycje do suba już ma :wink:
UKA napisał:
Co do pracy głośnika, to mogliśmy znaleźć lepszy kawałek, bo przy tym nie pokazał maksimum możliwości :wink:

no to czekamy na film z maksymalnymi możliwościami :smile:

Siema

A moja realizacja musi poczekac :( zaczely mi sie egzaminy i calkowicie czasu brak.

Ja jednak pozostane przy niecalych 40L strojeniu cos powyrzej 32Hz i br. fi 82mm x 330 mm dl...........docelowo dorwalem wzmak Blaupunkta GTA2 Special i zobacze jak po zmostkowaniu bedzie sobie radzil z tym glosniczkiem.
Mozliwosci ten glosniczek raczej ma spore, ze wzgledow technicznych nie mam mozliwosci napedzic go czyms konkretnym, ale proby ze wzm. JVC na "scalakach" STK 0040 ugruntowaly mnie w przekonaniu o jego swietnych mozliwosciach. Jedynie co mi nie pasuje to ta membrana........moim zdaniem troche za miekka.

Pozdrawiam

Witam.

Narazie nie dziekuje :)

Mam pytanko odnosnie obudowy..........chce laczyc scianki pod katem 45° i czy samo sklejenie na wikol lub inny klej do drewna starczy? Czy polaczenia wzmocnic wkretami?

Pozdro

sam klej wytrzyma, niestety plyta juz niebardzo. jezeli dasz jakies wzmocnienia w srodku to sam klej wystarczy. jezeli trzymac sie badzie tylko na zewnetrznych krawedziach to bym dal pare wkretow.

Witam ponownie.

Przepraszam ze tak dlugo nc nie pisalem ale zycie plata filge i tak to wychodzi.

Nadal moj kwadrecik lezy sobie na polce i czeka......ale niebawem biore sie za obudowe (znaczy nie tylko stolarz wg. mojego projektu, bo czasu wciaz brak :( ).
Chcac odzyskac dane tego glosnicza zaczolem przegladac rozne stronki i znalazlem takie cos:
http://www.lautsprechershop.de/hifi/index.htm?/hifi/alea.htm
Nie duzo tu pisza ale popatrzcie na obudowe........strasznie maly litraz i podobno ma schodzi do 30Hz!

Panowie, moglby ktos z was wrzuci dane tego glosniczka bo ja swoje gdzies posialem :P, a chcialbym jeszcze raz pomieszac z wymiarami poniewaz sciagnalem sobie dopiero teraz WinISDpro.

faktycznie wychodzi cos ok 22-25litrow. tylko ze to obudowa zamknieta

parametry chyba powinienes miec na karcie katalogowej dostarczonej razem z glosnikiem. jezeli niemasz to napisz do UKA. tylko niewiem czy pomierzyl ten glosnik...

Faktycznie, to coś nowego.Szkoda że już mojego pchnąłem bo bym chyba zaczął kombinować :wink:

wg producenta:
Spl 91 dB
Fs Hz 29,3
Vas(L) 65
Qts 0.38
Qes 0.42
Qms 3.69

Z tej stronki sciagnolem jeszcze kilka programow do obliczania obudow:

http://www.speakerbuilding.com/software/

i miedzy innymi w programie Abacus i innych wychodzi mi, ze 40L i strojenie na 32Hz daje najlepszy efekty...........tylko nie wiem czy dobrze interpretuje wyniki ........qrde kombinujemy jak bysmy byli inzynierami Paradigma albo innej firmy :P

Powrót