• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

lakierowanie mosiądzu i aluminium

• Autor wątku Autor wątku zomo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, mam zamiar wykonać panel przedni do przedwzmacniacza z aluminium oraz gałki potencjometrów z mosiądzu. Czy ktoś może lakierował takie elementy? Chodzi mi o lakier bezbarwny zabezpieczający żeby materiały nie śniedziały. Da rade to wykonać domowymi sposobami aby to ładnie i estetycznie wyglądało? jakimi lakierami najlepiej to zrobić?

Pozdrawiam.

na alu ładnie wychodzi lakierem w spreju do felg samochodowych, gałek z mosiądzu to bym raczej nie lakierował, tylko wypolerować.

zomo, a nie lepiej oddać mosiądz do złocenia technicznego ? Jak dobrze wypolerujesz mosiądz przed złoceniem to będziesz miał piękną złotą powierzchnię, która nie ma prawa się utleniać i ciemnieć (no chyba, że będzie po prostu brudna od paluchów) ;)

Quester, orientujesz się w cenach takich zabiegów ?
Tak rząd wielkości mniej więcej.

zomo napisał:
Nie chce bardziej złotego a zależy mi tylko na zabezpieceniu
no to wypoleruj jakimś środkiem z dodatkiem teflonu, plastmal lub podobne, w domowych warunkach powinno z rok działać.

funiax1 napisał:
no to wypoleruj jakimś środkiem z dodatkiem teflonu, plastmal lub podobne, w domowych warunkach powinno z rok działać.

A może zabezpieczyc teflonem bezbarwnym w sprayu?

zomo napisał:
W zasadzie wypolerowany mosiądz już ma kolor złotka
ale i tak z czasem zacznie ciemniec...
skoro spray do felg daje rade to napewo sprawdzi sie w domu - przeciez na kola tez dzialaja trudne warunki ;)

takero, jakiś czas temu (kilka m-cy) za 5 gałek do potencjomentrów z mosiądzu + płyta mosiężna 700x70mm zapłaciłem nieco ponad 200 zł (pokrycie chyba 12 lub 14 karatowym złotem żeby było taniej). Z tym, że złocenie techniczne zrobiłem na płycie najcieńszą możliwą warstwą, a na gałkach potencjometrów kazałem machnąć 3 warstwy, żeby się powłoka nie wytarła po latach użytkowania.

Powrót