• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lakierowanie na wysoki połysk

Reakcji
0
Bry,
mam problem, otóż złożyłem podłogówki i są już "gładkie" także dzisiaj zaczynam kłaść fornir (butapren), ale nie do końca wiem co dalej, myślę ze bejca pod kolor mebli, no i lakier, i tu mam pytanie do kogoś co się zna, bo chce żeby były na wysoki połysk (coś jak fortepian tyle ze nie czarny tylko fornir bejcowany), i nie wiem czy pędzlem/walkiem taki lakier się da położyć ????

przepraszam za błędy ale się nie znam kompletnie a chce żeby ładnie wyszło
UWAGI MODERATORA
Od kiedy lakierowanie należy do zagadnień akustyki :) ? Przeniosłem

wypelniacz do porow + duzo szlifowania
a co do metod lakierowania to tylko i wylacznie natrysk bo po inych metodach bedzie widac slady pedzla/walka

Wyjdą jak przesadzi ze szlifowaniem pierwszych warstw.
Do szlifowania dobra jest pianka takie coś jak gąbka tyle że z warstwą ścierną, jednak jeżeli lakieruje się parkietowymi , to pianka sie nie nadaje.

Po za tym jak już położysz ileś warstw lakieru czy tam podkładu, to dobrze jest skrzynki odstawić na nawet na kilka dni, lakier lubi siadać, a bez sensu było by złożyć wszystko, a później znów demontować i lakierować.

bizonzwuesu, Nie wiem czy nie prościej jest zanieść kolumny do lakiernika samochodowego. W tej chwili na pewno maja dużo dzwonów po zimowych opadach. Przy okazji malowania auta polakierują Ci kolumny. Zdecydowanie wyjdzie to najlepiej i najładniej. Żeby ich tylko do pieca nie chcieli wstawiać. Swojego suba właśnie malowałem w ten sposób. Wyszła idealnie równa powierzchnia. A jak policzysz kasę na lakier, pędzle itp to wyjdzie pewnie tyle samo :)
p1010005sub.jpg

do lakiernika nie bardzo mam gdzie, mieszkam tak jakby na wsi, chyba po prostu przykleje fornir, przeszlifuje na gladko (on juz praktycznie jest gładki) , zabejcuje, pozniej na to lakier, lekko przeszlifuje drobnym, dam drugą warstwe, znow przeszlifuje lekko i zobacze jak bedzie wygladac, czytałem troche co mi tam damiani linka wkleił no i doszedłem do wniosku ze nie bede sie za bardzo przejmował, wyjdzie co wyjdzie, wkońcu to moje pierwsze kolumny

po 2 warstwie skończe, ewentualnie dam 3 jak bedzie sie zapowiadało na połysk i wypoleruje, no nie wiem.... przekonam sie na własnej skórze ;D
Pozdrawiam ;)

Wszystko można zrobić w tym samy czasie na dwa sposoby: dobrze i źle.
Po co zakładasz z góry, że będzie ten drugi ? W zasadzie jest tu wielu forumowiczów którzy otworzyli Ci już te "drzwi". Zrób je dobrze tzn najlepiej jak potrafisz w końcu robisz je chyba sam dla siebie. Możesz spróbować je nawoskować też daje to ciekawy naturalny efekt a nie będziesz miał ryzyka ze złym położeniem lakieru.

wosk odpada, czesto bede rzucał na kolumne bluze albo koszulke wieczorem he, albo cos na niej stawiał ponieważ mam mały pokój

Powrót