• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Iwata Az3 vs. prosty rodzimy speedway fachowca. Nikt nie potrafił rozróżnić powłoki napylonej z danego pistoletu, fakt jakościowo to mercedes do fiata, ale różnicy brak

Witam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną

Witam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną

Papiery ścierne 800-2000 i szlifowanie stopniowe aż do najdrobniejszego (jak dobrej jakości powierzchnia to możesz zacząć nawet od 1500, wszystko zależy od tego ile materiału musisz usunąć), potem miękka szmatka i jakiś specyfik do polerowania (3M zielony korek/Farecla G3/etc). Potem można opcjonalnie dać 3M żółty korek/Farecle G10. Na konieć dajesz wosk (Poorboys Natty's Paste Wax/Dodo juice purple haze pro/etc).

Do każdego etapu możesz użyć szlifierki (do polerowania zakładasz gąbkę/futerko) w sumie, ale czy zwykła oscylacyjna da ci lepszy efekt niż ręczna robota tego nie wiem (na pewno przyspieszy). Możesz też polerować wiertarką/wkrętarka z odpowiednią tarczą z rzepem.

Ostatnia edycja:
Ostatnio testuje Wagnera W550 i przy okazji nakladania podkladu PU nakrecilem krotki filmik. Z jakis czas postaram sie napisac cos wiecej o tym pistolecie turbinkowym :)

A jak to wygląda sprawa z myciem takiego cuda? to jest taka suszarka tylko z buteleczką farby,czy coś jeszcze ?
Masz porównanie do zwykłego pistoletu? Łatwiej- trudniej ,lepiej- gorzej ?

Myjesz po kazdym uzyciu, jak zwykly pistolet. Mozna uzywac rozpuszczalnikow. Zasada dzialania jest jak przy pistoletach dolnozbiornikowych, tyle ze za tloczenie powietrza odpowiada mala turbinka http://www.plasti-dip.be/shops/plastidip-shop/541060-2.jpg

Jesli chodzi o porownanie do tradycyjnego natrysku, to trudno tak bezposrednio porownac. Narazie uzywam go do podkladow i lakierow strukturalnych i tutaj sie sprawdza. Do pistoletu mozna dokupic rozne koncowki, w tym zestaw Brillant z mniejsza dysza ( w standardzie jest 2.5 ) do precyzyjnego rozpylania.
Kupilem go za nieduze pieniadze, wiec w zasadzie nie zaluje. Chcac kupic kompresor, pistolety ( jednym to sie nic nie zrobi dobrze ), przewody, filtry etc, trzeba sie liczyc z wydaniem minimum 1000-1200zl, ale taki zestaw pozwoli na duzo wieksze mozliwosci i napewno lepsza jakosc od Wagnera. Nawet jesli kupimy chinskie pistolety za 100zl. Mam taki pistolet i za te cene jest naprawde ok, tylko co z tego jak moj kompresor nie da rady pomalowac tej wielkosci kolumny.

Jest rowniez roznica w pyleniu. Przy Wagnerze jest go mniej, szczegolnie przy lakierach podkladowych. Minus to niewykorzystana czesc materialu, ktorego pistolet juz nie zaciagnie, ale to juz nie jest wina samego Wagnera, tylko systemu z dolnym zbiornikiem.
I jeszcze jedna uwaga. Przy dlugiej pracy pistolet sie nagrzewa, a razem z tym powietrze. Moze to miec wplyw na jakosc powierzchni, ale to raczej przy klarze. Do tego jeszcze tym pistoletem nie dotarlem.

Dzięki ;) zastanawiałem sie nad takim czy podobnym wynalazkiem bo też miałbym coś do pomalowania, ale chyba jednak zostanę przy "tradycyjnym" pistolecie, regulatora i pistoletu mi tylko brakuje do szczęścia wiec już z górki.

Pogromca: kupowałeś wagnera stacjonarnie czy online ? zastanawiam się nad W625 i szukam dobrego sklepu, który ma też akcesoria.

Kupilem go w niemieckim Obi za 59 euro. Znacznie taniej niz u nas. W625 jest spoko, ale od razu trzeba dokupic mniejsze glowice, bo z tym co jest w zestawie, to tylko sciany pomalujesz.

Ostatnio testuje Wagnera W550 i przy okazji nakladania podkladu PU nakrecilem krotki filmik. Z jakis czas postaram sie napisac cos wiecej o tym pistolecie turbinkowym

Nie jestem pewien czy to był ten sam model czy coś innego (wyglądał bardzo podobnie) ale miałem okazję "pobawić się" takim na stanowisku reklamowym Wagnera w Castoramie. Niestety, pistolet był usyfiony po całym dniu prezentacji - co miało wpływ na jakość rozpylania bo strasznie chlapał.... ale pomijając ten fakt to co było od razu odczuwalne to właśnie słabe rozpylanie.... o czym z resztą pisze PM. Z drugiej strony czy to może stanowić + ? Myślę, że tak.

Standardowe lakierowanie (pistolet +sprężarka+dodatki) to duże koszta, przystosowane miejsce pracy i miejsce do przechowywania sprzętu. Nie każdy chce wydawać kasę i nie każdy ma to gdzie trzymać... nie wspominając już o adaptacji pomieszczenia. Taki Wagner to stosunkowo niewielkie koszta, kompaktowość i wygoda dla osób z brakiem przestrzeni do pracy.

Patrząc na filmik.... to chyba nawet nie musiałeś się jakoś bardzo "izolować" z tym nanoszeniem od otoczenia. Mam wrażenie, że pistolet jest tuż przy obudowie i mgiełka jest tak "oszczędna" że trudno cokolwiek spieprzyć przy dokładnym nakładaniu.

Poczekamy na Twoją opinię z testów :)

A jaką powierzchnie daje taki pistolecik ? Da się to spolerować na lustro bez problemu czy raczej jak przy ręcznym nakładaniu ?

Da się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?

Kiedyś bawiłem się takim czymś "z biedronki" i pluło to farbą jak głupie (malowanie ścian), innymi słowy było bezużyteczne.

Ostatnia edycja:
Czystosc pistoletu jest bardzo wazna, jak jest cos zaklejone, to nie ma szans na ladna mgielke. Generalnie nie ma tutaj zadnej regulacji poza iloscia materialu. Oczywiscie mozna zmieniac miotle w pion, poziom i centralnie ale to wszystko. Generalnie mam wrazenie, ze mimo duzej dyszy pistolet lepiej rozpyla material o mniejszej lepkosci. Iloscia materialu reguluje sie jednoczesnie wielkosc miotly, co jak Żółwik zauwazyl - pylenia nie ma zbyt wiele. Mimo to, mysle ze normalny pistolet rowniez mozna tak ustawic, ale nikt tak wlasciwie nie robi. Niemal standardowym rozpoczeciem pracy i ustawienia pistoletu jest rozkrecenie materialu i miotly na maks, a pozniej ewentualna zmiana ilosci materialu.

Da się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?

Oczywiscie, to co jest na krotkim filmiku to wlasnie poliuretan, podklad. Wczesniej nakladalem izolant do mdf, rowniez poliuretan.

Tutaj widac juz efekt finalny, czyli lakier struktura Novol 930. Lakieru nie rozcieczalem i w sumie byl to blad, poniewaz struktura wyszla nieco zbyt chropowata. Ogolnie w niczym to nie przeszkadza, tylko zebrany pozniej kurz, najlepiej usuwac za pomoca pedzelka, a nie szmatki. Kiedys lakierowalem tym Novolem z lekkim rozcieczeniem i dawalo to gladsza, przyjemniejsza w dotyku powierzchnie.

Tak czy siak musze dokupic druga koncowke, do precyzyjnego malowania. To bedzie lepsze do akrylowej bazy i klaru.

Troche przypomina papier scierny z okolic 100, ale nie do konca. Poza tym jeszcze jest na tym maly odkurz. Z czasem sie wytrze i bedzie lagodny.

400zl to spoko cena jak za taki pistolet z osobna turbina. Te bosche maja ponoc metalowe glowice i dysze - to tez plus. Poszukaj jakie tam sa srednice tych dysz, no i koniecznie obadaj w rekach, jak jest wykonane.

Mam kompresor 24l i zastanawiam się czy lepiej dobrac do tego jakiś w miarę pistolet i może coś z tego będzie czy lepsze efekty będą przy użyciu takiego załóżmy Boscha.

Ostatnia edycja:
Pistolet bedzie lepszy, ale trzeba minimum dwa o roznych dyszach np 1.3-1.4 oraz 1.7-1.8. Poza tym ten kompresor co masz, to raczej nie wydoli przy lakierowaniu czegos wiekszego niz pudelko po butach.

UWAGI MODERATORA
Przypominam Panowie, że w dziale tool box obowiązuje regulamin wewnętrzny.
Proszę szczególnie zwrócić uwagę na pkt 3 tego regulaminu.

Powrót