• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[lame] Filtr dp NE125 i zasilacz +/-40V

• Autor wątku Autor wątku WSW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

WSW

Reakcji
0
Witam.

Domyslne zrodlo zasilania dla Ne125 ma miec +/-35V. Ja napedzam swoj piecyk TDA zasilaczem +/-40, i tu pojawia sie moj lamerski problem: czy i co trzeba zmienic w filtrze, by nie poszedl z dymem? ;]

Z gory dziekuje za wyrozumialosc.

--
wsw

Dzieki :]

A moze dobrze by bylo zwiekszyc rezystory R7, R8 z 3,3k do powiedzmy 4k, czy nie ma co kombinowac? ;]

--
wsw

ja nic nie zmienuałem i działał u mnie na +-51,8V o dopuki stk sie nie zjarało !

Faktycznie, dziala na +/-40V.
Tylko, ze strasznie brumi, gdy jest wlaczony. Nie moge go z tego wyleczyc :/
A wszystkie kable mam ekranowane. Moze to dlatego, ze stoi 2 m od suba, z ktorego go zasilam?

--
wsw

[ Dodano: 2004-09-26, 14:37 ]
Hyh, brumienie ustalo w momencie, gdy odlaczylem mase zasialania... czyli jedna z dwoch mas (zasilanie, sygnal). Filtr jest podlaczony do wzmacniacza wzorowanego na AVT2153.

I tu pojwia sie ostatnie moje pytanie: czy moge bezpiecznie odlaczyc mase poprowadzona z zasilacza i zamiast tego korzystac z masy idacej kablem sygnalowym do wzmacniacza?

--
wsw

Witam

A co jesli ten sam filtr jest zasilany z +-24V czy bedzie dzialac ze standardowymi elementami ???
Bo u mnie jest cos nie tak wogole cisza...

pozdr

WSW a moze byc narysowal jak podlaczyles te masy. W kazdym razie nie robi sie petli z mas bo to pierwsza przyczyna brumow.
Filtr powinien pobierac mase z wejscia wzmacniacz mocy a masa sygnalowa powinna byc pobrana z masy filtra (przy wejsciu)

Powrót