• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lancia Delta II - Tanio a dobrze; czyli budżetowe CA dla ir0nhide

Reakcji
0
Witam

Los chciał(...) że tymczasowo (ok. 3 miesiące) będę posiadaczem pojazdu Lancia Delta II.
Musi mi coś grać jak jadę (nie ma innej opcji :) )
Ponieważ w CA jestem noga :razz: zwracam się z prośbą do forumowiczów o pomoc w skleceniu jakiegoś czegoś żeby chociaż w miarę "plumkało". ;)
Delta owa posiada z tego co widziałem "zrobione drzwi" i słupki. Jutro w dzień zrobię i zapodam fotki jak to wygląda.
W słupki pójdzie najprawdopodobniej TM025 "mission" (ze względu na to że mam ostatnią parkę już na stanie)
Na jedne drzwi idzie 2x160 (6,5") Więc potrzebuje 4szt. jakiś szesnastek i tu proszę o poradę. Co tanio a dobrze? Budżetu nie podaje bo nie orientuje się nawet jaką kwotą operować. Coś jakościowo pod te missiony.
Można by jeszcze zrobić tak że jedne otwory zaślepić i dać tylko jedną parę 16`tek, jeśli to by był lepszy pomysł. No powiedzmy że budżet na te głośniki to 200zł, ale oczywiście jeśli się da mniej to jak najbardziej ;)
Bo:
Kwestie radia na razie zostawiamy na później, ale wzmacniacz. Czymś trzeba też zasilić te 4 albo 2 x160mm. Coś używanego oczywiście i znowu tanio a dobrze to ?? (ja jestem zielony)

To tyle. Suba na razie nie.
Półkę bagażnika ktoś podziurawił i są tam maskownice, ale to też na razie zostawił bym w spokoju.

Reasumując:
2 albo 4 razy mid-bas z w miarę klarowną średnicą i miękkim kickiem jakościowo pod missiona. + końcówki do ruszenia tego.

W półkę bagażnika nic bym nie montował, w drzwi - tylko po jednym głośniku , drugie zalepić. A jak tam z wytłumieniem drzwi wygląda ?
Używany dwukanałowy wzmacniacz , może coś z Sony (XM-4040).
za 270zł masz komplet u-Dimension EL Comp 6

Ale to jest bardzo dobry (w tej cenie) zestaw. Niżej wyceniłbym Macrom M3S.60 MKII , Helixy i GMS-1765N. Pytanie będzie , jaka jest głębokość montażowa.
Ale jak ma być budżetowa to montowałbym coś co zagra pod radiem "w miarę" (np. te Macromy)

Pytanie będzie , jaka jest głębokość montażowa.
Tam jest 2-3 pierścienie z MDF`u, no nie wiem dokładnie, strzelam: ~15cm.

Ale jak ma być budżetowa to montowałbym coś co zagra pod radiem "w miarę"
Radio pisałem, że na razie nie bierzemy pod uwagę, gdyż prawdopodobnie go w ogóle nie będzie. Zamiast radia coś przenośnego chyba raczej, jak iPad np.

---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post o 23:52 ----------

Są tylko całe zestawy ? Nie ma samych mid-woofer`ów ?

Na jedne drzwi idzie 2x160 (6,5") Więc potrzebuje 4szt.
az tak mocno zmodyfikowane to auto? :o

Używany dwukanałowy wzmacniacz , może coś z Sony (XM-4040).
4 kanaly lepiej szukac. niewiele drozej a bardziej przyszlosciowe

za 270zł masz komplet u-Dimension EL Comp 6
bez jaj :/

tanio, dobrze i pod mission masz AMA BL 160 od lklukasza
ale pytanie czy sprzeda nie kompletny zestaw

pod 2 woofery na strone masz zestaw power bass, ale nie podoba mi sie ta firma pod wzgledem stosunku cena/jakosc

i wazne pytanie - jak chcesz ogarnac zwrotnice?

Zrobiłem fotki: (ale tapicery na razie nie ściągałem)

az tak mocno zmodyfikowane to auto?
Ktoś tam się trochę nakombinował, rewelacji nie ma racze, ale widać że jakieś staranie były wkładane w to auto pod kątem audio.
Zostały w nim też dość dobre kable: gruba żyła od +, bezpiecznik, przez samochód do bagażnika idzie dobre, ekranowane 4x RCA, żyła +, przewód rc, po 2x2,5 na głośniki. Więc nic tylko podłączać i słuchać ;D

wrotekpoz
Te phonocary to z tych lepszych ? Bo kiedyś pamiętam z kumplem montowaliśmy (właściwie on montował ja tylko później odsłuchiwałem sobie :razz:) raz jedne phonocary z górnej pułki (jakieś grafitowo-srebrne) modelu nie pamiętam, to te grały całkiem fajnie. innym razem tańszy model - żółte płaskie, bo takie były wymagane (już inne auto) to żółte już nie za bardzo.

4 kanaly lepiej szukac. niewiele drozej a bardziej przyszlosciowe
Nie ma być przyszłościowe, tylko właściwie tymczasowe ;) za max 3 miesiące auta się pozbędę i co ja z tym zrobię? No chyba ze coś chodliwego to się odsprzeda później....

pod 2 woofery na strone masz zestaw power bass, ale nie podoba mi sie ta firma pod wzgledem stosunku cena/jakosc
Nie chce za bardzo nic z tej firmy, właśnie choćby ze względu na ten aspekt o którym napisałeś ;)

tanio, dobrze i pod mission masz AMA BL 160 od lklukasza
ale pytanie czy sprzeda nie kompletny zestaw
Używki w sumie też mogą być, chyba :???:

wazne pytanie - jak chcesz ogarnac zwrotnice?
Jak się da ;) na słuch, no z pomocą pomiarów - mic w okolice zagłówka kierowcy tak ?

---------- Post dodany o 13:48 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

Półkę bagażnika ktoś podziurawił i są tam maskownice, ale to też na razie zostawił bym w spokoju.
Popraweczka; tam fabrycznie półka jest wyposażona w możliwość zamontowania głośników. Tak czy inaczej na chwile obecną mniejsza z tym...

jak masz miejsce to pakuj po 2szt na drzwi i bedziesz mial wiecej basu
No tak tylko wtedy muszę mieć jakieś dobre radio albo 4ch wzmacniacz. Dużo więcej go będzie? w sensie opłacalny zabieg?

---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post o 14:46 ----------

Poza tym jak googluje te głośniki to wszędzie z missionem są. Nie ma więc już jakiejś gotowej zwrotki do takiego zestawu ?

No tak tylko wtedy muszę mieć jakieś dobre radio albo 4ch wzmacniacz.
dlaczego 4ch? spinasz glosniki w 2r i pod wzmacniacz ;)

Dużo więcej go będzie?
2x ;)

w sensie opłacalny zabieg?
jezeli masz juz przygotowane drzwi, a glosniki kosztuja grosze to wg mnie warto ;)

Poza tym jak googluje te głośniki to wszędzie z missionem są. Nie ma więc już jakiejś gotowej zwrotki do takiego zestawu ?
wszedzie sa z missionem bo to LKlukasz zrobil taki zestaw i go rozprowadzil. zwrotnice ma, ale nie sprzeda :(
no i nie nadaje sie ona do twojego zastosowania

Heh i jakieś zwrotnice się znalazły :D

(sorry za jakość robiłem teleaparatem)

dobry to pojecie wzgledne. jednych zadowoli uzywka za 200zl, innym taki za 2000zl to malo
Chodzi mi tylko o jakość żeby nie kupić bubla chińskiego NONAME który ma napisane 1000W a w rzeczywistości ma bezpiecznik na 5A :razz:

jezeli tylko takie kryterium to od 80zl da sie kupic takie wzmacniacze
za 80-150zl jest duzy wybor
ale z drugiej strony za ok 200zl mozna juz trafic lepsze ;)

zwrotnica 4,7uf + 0,35mH i 0,35mH + 10uF. bez rewelacji ale zagra i nic nie spali ;)

takie staraj sie kupowac w cenie 80-120zl

za 150zl mozna wyrwac jakiegos axtona ktory jest troche lepszy

co kupic za 200zl? nie wiem - tutaj niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni koledzy

http://allegro.pl/wzmacniacz-crunch-dsx2350-nie-gti-i3606820031.html nie wiem co to i jak to brzmi, ale mocne 2 kanaly za rozsadne pieniadze
http://allegro.pl/glow-2075-i3588545043.html ciekaw jestem za ile pojdzie
http://allegro.pl/axton-c508-280-w-rms-i3606701898.html tej serii nie mialem, ale lepsze niz magnat
http://allegro.pl/axton-c502-400-w-rms-i3606704298.html tego mialem. da sie wyrwac taniej. nie za mocny, ale dobre brzmienie z dobrym basem
http://allegro.pl/wzmacniacz-fli-loaded-400s-nie-bose-hertz-jbl-i3602007009.html nic specjalnego, ale ma troche wieksza moc
http://allegro.pl/zestaw-ground-zero-gzta-4-120-mk2-kond-kable-i3595580114.html tanie glosniki maja paskudne, ale wzmacniacze sa OK
http://allegro.pl/xetec-vector-150-2-i3603888698.html cos mi tu nie pasuje...
jakies kenwoody sa polecane, ale nigdy nie pamietam jakie

Kenwoody ps

Chodzą w tych cenach a biją na głowę wszystkie wyżej wymienione

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post o 00:38 ----------

Sa tez świetna baza to rozwoju ;)

Powrót