• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Laptop dla ojca

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Panie i Panowie, kupiłem już dzięki Wam telefon matce ( i jak najbardziej się jej podoba ), to teraz czas na laptopa dla ojca :D

Założenia:

- bateria nie musi długo trzymać
- wielkość min. 15"
- wifi
- używany
- do MAX. 700zł

To tyle chyba ;) Co do marek to nie wiem, ale za acerem nie przepadam i zdania nie zmienię :D

Laptop będzie używany do przeglądania allegro, używania outlooka, może skype'a. Żadnych większych wymagań typu gry, filmy, czy broń Boże autocad itp. :D

Pozdrawiam i liczę na Was!

[ Dodano: 2010-10-10, 13:00 ]
Dodam, że jak na razie jestem zainteresowany DELL'em latitude np. d610. Jest tego na allegro w brud od jakiś handlarzy natomiast ja wolałbym ( i znalazłem ofertę ) go kupić od prywaciarza :D

Poleciłbym HP nx7400, bo ma taki klasyczny wygląd i elektronicznie sprawuje się bardzo dobrze, ale niestety ma kiepskie rozwiązanie zawiasów pokrywy i po jakimś czasie się zacierają i łamią. Ale jak trafi na egzemplarz ze sprawnymi zawiasami i nie będzie często zamykał to może być :wink:

pegelmesser, miałeś styczność z towarem od handlarzy z allegro? Nie wiem czy to jakiś sprzęt poleasingowy, zza granicy czy cuś ... Nie wiem czy brać od handlarza czy się tego lepiej nie tykać ...

To zalezy jak trafisz - loteria, moze akumulator trzymac pol godziny a moze dwie. Zreszta od prywatnego sprzedawcy mzoeby byc podobnie, choc sam sprzet mnie pewnie zajechany niz od handlarza sprzedajacego lapki pewnie wagonami z poleasingowego pomiotu....

sam niedawno zakupilem lapciaka della od chandlarza i wszystko z nim ok, sprzedawca dokladnie opisal w jakim stanie jest lapciak, nic nie sciemniane.
a i z prywatnymi sprzedawcami roznie to bywa, zalezy jak trafisz w sumie.

co do hp nx7400 to mam go od 4 lat. W tym czasie 4x wymieniłem zasilacz (usterka kabla) a z poważniejszych rzeczy padł inwerter. Naprawa tego ostatniego praktycznie nieopłacalna ale sprzęt jest zrobiony tak solidnie że szkoda było go nie naprawić. Po 4 latach jedynie lekko starty przycisk przy touchpadzie. Polecam

Plusem zakupu od firmy jest to, że mogą sobie pisać miesiąc gwarancji, ale nadal jest minimum rok niezgodności towaru z umową, która obejmuje wady ukryte, o których sprzedawca wiedział lub nie wiedział, ale ma obowiązek naprawić sprzęt.
Do wymaganych parametrów warto dopisać minimum 512MB ramu bo w starych sprzętach drogo się dokupuje a to minimum żeby komfortowo pracować. Procek najczęściej będzie intel, wtedy koniecznie w wersji M. W tej cenie lap będzie miał kilka lat, im nowszy tym lepsza matryca, nie to co obecnie że co nie kupisz to jest ok. Na pewno łatwiej o dobrą matrycę w rozmiarze 15,4 niż wycofanym dawno temu 15 cali.

Znajomy miał HP nx5400, ta sama obudowa, w tym lapkach padały płyty główne, nie łączyły i dysk potrafił przerywać. Wykonanie takie sobie, kruchy plastik. Poza tym był Ok, matryca nie najgorsza. Spokojnie możesz wybierać z IBM/Lenovo i Dell'a, nawet jeśli dysk przelatany to do 600zł kupisz z 1GB pamięci i 1,5GHz Celeronem M. Acer jak się trafi dobrze to chodzi latami, jak masz pecha to od serwisu do serwisu, tyle że te wadliwe w większości wylądowały w koszu, a na pewno można kupić kilka lat młodszy, z lepszą matrycą, większym dyskiem itp.

Można też rozważyć http://allegro.pl/idealny-sony-vaio-polecam-i1260646320.html

Powrót