Ja mam plazme Panasonic TX-P46U20E i drugi raz tego telewizora bym nie kupil. Fakt, to starszy model ale mimo wielkich slow i zapewnien producenta obraz wcale nie jest swietny. To co mnie najbardziej wkurza to duzy gradient widoczny na twarzach osob, szczegolnie przy szybszych ruchach kamery. Telewizor ma wejscie na karte pamieci, ale nie odczyta bezposrednio filmow AVI czy MKV. Trzeba konwertowac na kompie do innego formatu i dopiero zgrywac na karte. Upierdliwa sprawa. Dopiero od niedawna Panasonic wprowadza bajery takie, ktore LG czy Samsung juz dawno instalowal w swoich plazmach.
Telewizor byl kupiony dla rodzicow, zrodlem sygnalu jest Polsat Cyfrowy. Niestety niewiele kanalow HD z tej platformy oferuje faktycznie dobra jakosc obrazu. Prawde mowiac to jakbym mial ogladac tylko Polsat, to bym wolal kupic plazme HD ready.
Ale zeby nie marudzic musze napisac, ze kiedy udalo mi sie skonwertowac film MKV FullHD na format AVCHD i ogladalem film z karty to obraz byl juz naprawde dobrej jakosci. Mysle, ze ten telewizor podobnie jak LCD potrzebuje sygnalu naprawde wysokiej jakosci, oczywiscie FullHD. Dopiero wtedy pokaze pelnie swoich mozliwosci. Jakby tak podlaczyc konsole do gier czy blureja to dopiero wykorzysta sie potencjal telewizora.
Moj dobry kolega ma LCD Samsunga z internetem bezprzewodowym, 42 cale, rozne bajery co tylko jest, ale powiem szczerze, ze nawet filmy HD z karty pamieci nie rzucily mnie na kolana. Ogladajac LCD zawsze mam wrazenie, ze obraz jest rozmyty, malo kontrastowy, wyjatkiem sa prezentacje LED z blurejow ale to tez roznie bywa.
Gdybym mial kupowac nastepny telewizor to napewno bylaby to plazma, jaka? Nie wiem, cos by sie wybralo.
Ps. Ciotka kupila niedawno 42 cale LG plazme i na kanalach jakosci SD czy HD ready obraz jest swietny, duzo lepszy od mojego panasa.