• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Leonard Audio Transmission Line

Reakcji
2
Ma ktoś może polską instrukcję obsługi do Leonard Audio Transmission Line?
Lub jest ktoś, kto jest w stanie poświęcić kilka chwil, na udzielenie kilku rad?
:)

Mój angielski nie jest aż tak zaawansowany :P
Nie bardzo wiem, jak dobrać parametry T/S
w przypadku kiedy chce użyć dwóch tych samych głośników
połączonych szeregowo/równolegle

idąc wzorem:

Wavelength = 340/(4f)

Gdzie moje gdny mają fs po 84Hz,
to: 340/(4*84)=340/336=~1,02m
długość tunelu powinna mieć 1,02 metra tak?
a co z sd wejściowym i sd wyjściowym?

Ostatnia edycja:
Typowe Sd to okolo od 1,5 do 3 Sd na wejsciu i 0,5 do 1 Sd na wyjsciu.

Tym wyliczaniem cwiartki az tak bardzo sie nie przejmuj, bo nie da sie tego idealnie obliczyc. Zawsze beda jakies rozbieznosci, nawet glosniki moga miec rozne Fs i co wtedy? Zaprojektujesz dwie rozne linie? :)

Ostatnia edycja:
nie musisz sumowac, wystarczy ze zaznaczysz w programie, ze system ma symulowac dwa glosniki. Ale uwaga, leonard pozwala na symulacje tylko polaczenia isobarik. Nie da sie symulowac dwoch glosnikow polaczonych w normalnym ustawieniu, a juz napewno nie da sie ustawic roznych offsetow. Mozna co prawda symulowac tapped horna z dwoma przetwornikami, ale to cos innego troche.

No wlasnie problem w tym, ze leonard nie pozwala na taka symulacje.

Trzeba uzyc innego programu, ale niestety platnego, np Aj horn, albo arkusze kalkulacyjne MJK

Witam. Prawdopodobnie można zmieniać umiejscowienie rury bass-reflex, może ktoś z Was podpowie?

Mozna mozna. Najpierw zacznij od obudowy zamknietej, a potem troche ja rozciagnij. Nastepnie kiknij prawym i podziel na dwie czesci Split Element. Nastepnie zaznacz jedna czesc i prawym klawiszem i wybierz add branch. Pojawi sie nowy element na srodku, i to jest tunel, ktory mozna przesuwac, ale narazie jest zamkniety. Wiec trzeba go zaznaczyc i kliknac na Boundary i Open.

W ten sam sposob robi sie symulacje obudowy MLTL z przesuwanym tunelem.

Mozna mozna. Najpierw zacznij od obudowy zamknietej, a potem troche ja rozciagnij. Nastepnie kiknij prawym i podziel na dwie czesci Split Element. Nastepnie zaznacz jedna czesc i prawym klawiszem i wybierz add branch. Pojawi sie nowy element na srodku, i to jest tunel, ktory mozna przesuwac, ale narazie jest zamkniety. Wiec trzeba go zaznaczyc i kliknac na Boundary i Open.

W ten sam sposob robi sie symulacje obudowy MLTL z przesuwanym tunelem.

Dzięki,

Powrót