• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Line Array z malutkich głośniczków

zakładając że jeden taki głośniczek ma SPL na poziomie 72db (choć pewnie ma większy) to przy 14szt będę miał ok 111db z 1W

Chyba cos zle policzyles. Zakladajac ze podlaczalbys glosniki rownolegle, to przy podlaczeniu 2 glosnikow mialbys 75db, nastepnie potrzebujesz kolejnych 2 sztuk zeby zwiekszyc efektywnosc o 3 db ( mialbys 78 ). W sumie masz 4 sztuki i teraz zeby miec kolejne 3 db musisz podwoic ilosc glosnikow, czyli trzeba podlaczyc kolejne 4 sztuki, co w sumie da 8 sztuk i 81db. Teraz zeby miec 84db musisz znowu podwoic ilosc glosnikow, czyli majac 8 sztuk, musisz dac kolejne 8, co w sumie daloby 16 sztuk na strone i skutecznosc przecietnego jednego midwoofera. Niestety nie da sie tak w nieskonczonosc podlaczac rownolegle, wiec bedziesz musial tworzyc zestawy szeregowo-rownolegle aby uzyskac wypadkowa impedancje 4-8ohm co tez przeklada sie na efektywnosc.

---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Panowie, Line Array systemow PA, to nie to samo co glosniki kolumnowe ( bo tak to sie fachowo nazywa ). Glosnik kolumnowy to taka paczka, ktora na plaskiej sciance ma pionowo zamontowane wiecej niz 2 takie same glosniki, z reguly 4 sztuki i wiecej. Pozornie konstrukcja taka ma sporo zalet, ale to tylko pozornie. Nie mozna ustrzec sie problemow fazowych. W jednym miejscu odsluchu z roznym czasem beda dochodzic fale czestotliwosci z glosnika na srodku i glosnika na skraju linii, szczegolnie w przypadku wysokich tonow. Stosuje sie wiec wygiete, wklesle linie, ktore odpowiednio zaprojektowane skupiaja dzwiek w jednym miejscu na odpowiednio wyliczonej odleglosci.
Aby taki glosnik kolumnowy spelnial swoje zadanie ( zrodlo dzwieku w ksztalcie walca, a nie malego punktu ) trzeba zachowac odpowiednia ( zazwyczaj duza ) odleglosc. Jak bedziecie sluchac takiej linijki z metra czy poltorej, to na bank powstana problemy z faza i ogolna charakterystyka czestotliwosci.
Osobiscie wolalbym zastosowac odpowiednio niskie ciecie i laczenie z glosnikem wysokotonowym umieszczonym w srodku kolumny glosnikow. Tak to sie najczesciej robi. Inaczej stosuje sie w takie glosniki kolumnowe w kosciolach, na powietrzu czy jakis duzych pomieszczeniach, gdzie potrzeba efektywnosci, szerokiego i sfokusowanego czola fali ( pionowo ) i relatywnie nieduzych wymiarow obudowy.

A tak to robi Bose
http://www.youtube.com/watch?v=aRoFcrRuGWo
http://www.youtube.com/watch?v=Vazso8LYpqc&feature=relmfu

Mi się wydaję ,że jeżeli są zastosowane tylko i wyłącznie szerokopasmówki bez tweeterów to nie ma żadnych zwrotnic (chociaż wiem ,że czasami się je daje do szerokopasmówek). Problemy ze zgraniem mogą występować tylko w zestawach z driverami lub wysokotonówkami przy wyższych częstotliwościach. O ile przy niskich i średnich częstotliwościach problemu nie ma tak przy wysokich już jest dlatego też stosuje się drivery o kątach rozproszenie ok 100x15 żeby grały szeroko i płasko (nie nakładały się z wysokimi w następnych klastrach). Mówimy tutaj oczywiście o estradowych paczkach :). Za tydzień jadę na szkolenie z Polaudio na temat liniówek , a za 2 tyg jade do Niemiec odsłuchać namacalnie Hk audio Cohedra. Może dowiem się czegoś ciekawego:)

Chyba cos zle policzyles. Zakladajac ze podlaczalbys glosniki rownolegle, to przy podlaczeniu 2 glosnikow mialbys 75db, nastepnie potrzebujesz kolejnych 2 sztuk zeby zwiekszyc efektywnosc o 3 db ( mialbys 78 ). W sumie masz 4 sztuki i teraz zeby miec kolejne 3 db musisz podwoic ilosc glosnikow, czyli trzeba podlaczyc kolejne 4 sztuki, co w sumie da 8 sztuk i 81db. Teraz zeby miec 84db musisz znowu podwoic ilosc glosnikow, czyli majac 8 sztuk, musisz dac kolejne 8, co w sumie daloby 16 sztuk na strone i skutecznosc przecietnego jednego midwoofera. Niestety nie da sie tak w nieskonczonosc podlaczac rownolegle, wiec bedziesz musial tworzyc zestawy szeregowo-rownolegle aby uzyskac wypadkowa impedancje 4-8ohm co tez przeklada sie na efektywnosc.

Zgadza się, bo by było za kolorowo :) Trzeba dwukrotnie zwiększyć powierzchnię membrany, żeby SPL poszybował w górę o 3db. Czyli na szczęście ostudziłeś mnie z tubowego drivera - chociaż nie do końca, bo założyłem że głośniczki mają 72db - a na ucho mają więcej...

Co do reszty Twojej wypowiedzi, tak właśnie mam zamiar uczynić - zresztą pokazałem to w nowo założonym temacie.

Podobne zestawy bose miałem okazje odsłuchiwać na targach music show w Krakowie - powiem że efekciarskie granie które robiło wrażenie :)

Cóż... bo zaczynam się mylić...
W przypadku tych Philipsów... Lepiej zastosować tweeter na środku, czy lepiej go wcale nie dawać? Bo dla mnie istnieją tylko te dwie opcje... ;) Chce to zrobić możliwie tanio, bo nie dysponuje większym budżetem.

Ehh w Twoim przypadku - warto dać tweeter na środku, bo same philipsy nie mają wysokiego pasma i wypadało by je uzupełnić. Mission + tubka by się zdało, chyba że jakoś zepniesz te philipsy żeby miały 8ohm to wtedy wystarczy krótka tubka typu waveguide. No ale to taka konstrukcja nie obraź się - na pałę.

Cóż... Że na pałę to ja wiem... Ale biorąc pod uwagę że za głośniki zapłacę koło 50-60 zł (razem z wysyłką) A jak już wspomniałem nie mam wiele kasy żeby się bawić w coś więcej, ani pojęcia na temat zwrotnic... Więc myślę że nie musi to być szał... Musze się czymś zająć po prostu, a jestem pewien że spiszą się jako głośniki do TV itd... Staram się raczej zbierać doświadczenie z budową skrzynek, jak i wykończeniem... Bo Za jakiś czas zamierzam zabrać się za TL AWX...

Dlatego staram się zrobić "coś" z niczego... Minimalizując koszty i nabierając doświadczenia...

Dam więc kopułkę, bo tylko to posiadam, chyba że definitywnie zamiast tej kopułki czyli GDWK 7/50 , Lepiej dać GDWT STX...

Do twojej ilości na stronę jeżeli zepniesz je w 8ohm finalnie, wystarczy tweeter który ma 91db SPL napięciowego. Nawet mission powinien dać radę a będzie budżetowo i znośnie jakościowo :)

Cóż... założenia sie zmieniają bo to ciągle faza projektowania i mam czas jeszcze by to wszystko przemyśleć. Myślałem nad 4 kolumnami na mniejszej ilości głośników. Ale Sharp nie chce zagrać dwoma parami kolumn, a Glupio dać Sharpa i Diore... Poza tym to u mnie w pokoju jest i tak mało miejsca więc 4 kolumny mi i tak zbędne. Więc ostatecznie zdecyduję się na dwie kolumny w których będzie po 18 sztuk. A co do tweetera... No ciężko mi się zdecydować. Kupiłbym missiony ale zamówienie na forum potrwa dłuuugo a na allegro już niema. Zastanawiałem się już nad różnymi modelami ale albo są drogie albo to alphardy i inne dibesi. Więc chyba kupie mały papierowy głośnik wysokotonowy. Są za 20 zł dwie tuby tonsila ale bez kopułek, trzeba by kupić, a to znów koszty. Chociaż budżet mi sie troche zwiększył bo za 36 tych Philipsów dałem 38 zł już z wysyłką. Więc do 50zł z wysyłką mogę dać, ale wiadomo że to i tak mało by coś lepszego dorwać...

A skąd tubka?

No i co lepiej wybrać te Tonsile czy lepiej te Missiony? Bo jak bym brał missiony to wezme od razu 4 sztuki tak na przyszłość.

Ehh a patrzyłeś w ogóle do linku i na zdjęcia? Przecież one mają coś w rodzaju tubki, przez co mają 94db SPL.

Co lepsze - tonsil źle nie gra, mission tez ale tonsil bardziej podpasuje do tego co tworzysz.

Tak patrzyłem... pytałem o tubke do Missiona. ALe dobra. Może skusze się na te tonsile. Wielkie dzięki...

O! a jeszcze takie pytanie... Jakie są wymiary tego tonsila? bo on jeszcze musi pasować wizualnie :D

Ostatnia edycja:
Ehh z tubkami nie jest tak prosto jak się wydaje - ze dodasz byle jaką i masz w pełnym paśmie ten sam zysk np. 3db - ona działa w sposób opisany jej wymiarami i kątami - można w ten sposób modelować charakterystykę zestawu - ale to wymaga pomiarów i doświadczenia - tzn wielu tubek i pomiarów :)
Dlatego będzie lepiej jak weźmiesz coś już pomierzonego (charka tonsila) i widzisz wszystko jak na dłoni gdzie masz zysk.

Ehh Ty to chyba bana na google dostałeś, wpisz model głośnika i pewnie pierwszy z brzegu link będzie z kartoteką głośnika (pomiar, parametry i wymiary)

No tak, różnica spora... Ja jednak zamówiłem missiony, i do nich zrobie nie za głębokie tubki. Nie wiem jeszcze jak ale Paweł mówił żeby wyszlifować z MDFu... I chyba tak właśnie zrobię...

Ale mam pytanie techniczne... http://nowa.pirotechnika.one.pl/Predator4/7.JPG jak sie nazywają te rury? Wiem że PCV ale do czego one są i gdzie je zdobyć? tylko o większej średnicy. Bo myślę właśnie z tego wykonać te kolumienki, ale ważne by były grubościenne.

Ostatnia edycja:
schwalba;309695 Ale mam pytanie techniczne... [url napisał:
http://nowa.pirotechnika.one.pl/Predator4/7.JPG[/url] jak sie nazywają te rury? Wiem że PCV ale do czego one są i gdzie je zdobyć? tylko o większej średnicy. Bo myślę właśnie z tego wykonać te kolumienki, ale ważne by były grubościenne.
To są chyba rury do c.o. wątpię aby były większej średnicy. Oglądałem rury do kanalizacji takie pomarańczowe, grubość ścianki jakieś 5mm i wydaje mi się że będą dobre.

Dokładnie. ważne by średnica pasowała i grubość ścianki. średnica myślę 100mm będzie dla mnie w sam raz. Tylko teraz gdzie to dostane? mam nadzieje że w jakimś nomi czy castoramie.

Powrót