• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak beda takie proporcje to obudowa bedzie gigantycznie duza w stosunku do glosnikow. Ja bym zrobil to troszke inaczej. Trzeba zrobic dla glosnikow nieduza komore sprzegajaca, wypelniana materialem tlumiacym i nastepnie tunel minimum te 100cm bez zadnego tlumienia. Ta ten pomysl to jeden wielki kompromis, to tez trzeba dzialac troche inaczej. Poza tym obudowe zrobilbym w formie kanapki. Czyli zrob sobie szablon z rozrysowana komora i tunelem, taki plasterek gotowej obudowy przecietej w pol. Potem frezarka lub dobra wyrzynarka wycinasz z plyty wzor tej obudowy i sklejasz do kupy warstwy plyt robiac kanapke. Dzieki temu mozesz dowolnie uksztaltowac tunel i nie zuzyjesz na to wiele plyty. W koncu te monitory musza byc nieduze, a ich szerokosc tez raczej duza nie bedzie, pewnie z max 10cm, czyli potrzebowalbys okolo kilku frezowanch "plasterkow", przekrojow obudowy oraz dwie boczne scianki z cienkiej plyty hdf czy sklejki.
Takie rozwiazanie wydaje mi sie najsensowniejsze, bo jak w takim lilipucie bedziesz chcial wklejac przegrody tunelu to wiecej z tym zachodu niz korzysci, a tak to mozesz sobie narysowac finezyjny ksztalt tunelu, lacznie z ciekawa bryla samych monitorkow, a nie zwykle kaciaste prostopadlosciany.

Z symulowaniem tlumienia jest roznie, sa pewne zawiasy w ktorych dziala ona dosc dobrze

PM, jak symulujesz wytłumienie w Hornrespie? Szacujesz działanie na podstawie zmian długości i przekroju tunelu, czy odbywa się to na zasadzie zmiany któregoś z parametrów nie związanych z kształtem obudowy?

No w sumie dobry pomysł, chodziaż nie mam frezarki ale wyrzynarka i dremel jest:) Przykładowo można by było skleić jedną kolumne z 3 takich "kanapek" o gruposci 22mm więc szerekość bez ścianek bocznych była by 6,6cm co w zupelnosci wystraczy. Czy Chodzi Ci mniej więcej o taki coś? jaką powinna być mniej więcej poj. komory sprzęgającej oraz przekrój tunelu ( powinien być równy 1Sd głośnika?) Zakładająć że długość tunelu około 100cm.

Załączniki

• TL2.jpg
    TL2.jpg
    29.1 KB · Wyświetleń: 0
PM, jak symulujesz wytłumienie w Hornrespie? Szacujesz działanie na podstawie zmian długości i przekroju tunelu, czy odbywa się to na zasadzie zmiany któregoś z parametrów nie związanych z kształtem obudowy?

Niestety Hornresp nie potrafi symulowac tlumienia. Mozna probowac w Akabak, Lspcad, arkuszach MJK ( te chyba najlepsze ) oraz w darmowym, dosowym TLBOXMOD, o ktorym wspominalem pare postow wczesniej.

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post o 12:49 ----------

Przykładowo można by było skleić jedną kolumne z 3 takich "kanapek" o gruposci 22mm więc szerekość bez ścianek bocznych była by 6,6cm co w zupelnosci wystraczy. Czy Chodzi Ci mniej więcej o taki coś?

No cos takiego.

jaką powinna być mniej więcej poj. komory sprzęgającej oraz przekrój tunelu

Okolo 1/3 pojemnosci calosci netto ( tunel+komora) np. 3 litry komora i 6 litrow tunel.

( powinien być równy 1Sd głośnika?) Zakładająć że długość tunelu około 100cm.

No moze byc, ale jesli obudowa ma byc naprawde mala, to trzeba zmniejszyc, max 0.5-0.6 Sd

Na AH powstaje projekt (na razie zarysy) forumowych kolumn z hornem w roli głównej. W pewnym momencie pojawił się pomysł zapakowania dołu pasma w linię transmisyjną - wynikła z tego dosyć, hmmm... ciekawa :) rozmowa:
http://audiohobby.pl/topic/1/7097/13 ---> od wypowiedzi użytkownika GNAKED pod koniec strony :)

a mnie się podoba, że skończyło się na propozycji budowy prawdziwego! klona Mite :) (ja przynajmniej takiego nie widziałem) ..

Nie na temat...
hym... nic w niej ciekawego nie widzę

Napisałem to trochę "z przekąsem" - wystarczy zaledwie lektura tego naszego wątku o TL'ce żeby zauważyć, że czasami takie farmazony tam gadają (w temacie na AH - posty traktujące właśnie o linii transmisyjnej), że aż się człowiek momentami mimowolnie uśmiecha :)

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy jest w Akabak opcja uwzględnienia różnicy w odległości od słuchacza głośnika i ujścia tunelu?

Jak masz miejsce w domu na takiego grzmota, to nie widze problemu.

Mieszkam w starym budownictwie. Wysokość mieszkania 3,2m a powierzchnia pokoju 35m2. Także jest co poruszać.
We wstępnym projekcie długość tunelu mi wyszła ok. 2,7m. Czy powinien być dłuższy, czy krótszy do tego głośnika?

A nie za małe Qts ma ten glosnik do tl? Jesli ok to chyba raczej powinna być taka jak wychodzi z wyliczeń lub trochę krótsza.

chodzi mi po głowie monitor TL na GDN-18-140-8-AWX i H1212-06 27TBFC/G ale nigdy wcześniej nie budowałem TL i nawet nie wiem od czego zacząć a na necie nie znalazłem żadnego projektu :(
Mam na stanie obudowę 400/460/210 mdf 20 , starczy to pod ten głośnik?

Ostatnia edycja:
Poczytaj ten wątek od początku, może coś zatrybisz. Inaczej pozostaje Ci skopiowanie gotowego projektu.

Powrót