Tu akurat odpowiedź cząstkowa jest prosta - dodawanie wytłumienia wewnątrz rezonatora powoduje przesunięcie rezonansu w dół... o ile ? Nie mam fiołkowego pojęcia :lol:Yoshi_80 napisał:i jaki wpływ na jego działanie ma wytłumienie
[ Dodano: 2009-12-26, 21:21 ]
Jest to współczynnik bazujący na długości ? Obawiam się, że jeśli tak, to taka korekcja wprowadza błąd zależny od długości tunelu. Masa dodatkowego powietrza drgającego wraz z objętością tunelu zależy od średnicy tegoż tunelu oraz profilu ujścia, nijak natomiast ma się do jego całkowitej długości ( tak przynajmniej wpajali mi na mechanice płynówYoshi_80 napisał:współczynnik korekcji jaki znalazłem w necie wynoszący 0,732

[ Dodano: 2009-12-26, 21:30 ]
Można tu przytoczyć analogię do dynamiki wody (jako, że rozważamy przecież płyny). Gdy dotkniesz opuszkiem palca powierzchni wody i szybko szarpniesz w górę, woda która siłą adhezji i napięcia powierzchniowego przywrze do Twojego palca niejako pociągnie za sobą dodatkową masę wody (właśnie za sprawą napięcia powierzchniowego i dodatkowo lepkości płynu), która po wytraceniu prędkości skapnie, a pozostanie tylko tyle ile są w stanie utrzymać wspomniane siły. Gdybyś taki manewr przeprowadzał cyklicznie z odpowiednią prędkością to nadmierna masa wody nie oderwie się od opuszka palca, bo (mówiąc najprościej) nie zdąży. Bardzo podobnie dzieje się z powietrzem pracującym w tunelu "zabierającym" ze sobą dodatkową masę powietrza spoza tunelu. Stąd właśnie należy uwzględnić powiększenie masy powietrza (przekładające się na pozorne wydłużenie tunelu b-r) w układzie rezonansowym Helmholtza.Yoshi_80 napisał:chociaż sam do końca nie rozumiem jak to działa