właśnie złożyłem te głośniki ze sobą koszami i spokojnie da radę to zrobić, otwory montażowe są w tym samym miejscu więc wystarczy kawałek uszczelki do okien żeby uszczelnić połączenie. Można też wziąć najzwyklejszy kawałek płyty, wyciąć otwór o średnicy ok 19cm, powiercić otwory i złożyć na te same otwory na śrubki oba głośniki membranami do środka, uszczelka z jednej i drugiej strony załatwi problem szczelności, zwłaszcza, że są takie uszczelki które mają jakby dwa garby, więc rant kosza wpasowałby się akurat idealnie w rowek pomiędzy garbami.
Ciekawa konstrukcja ze skrzynią i rurą. Tyle, że w tej konstrukcji pokazanej przez Pogromcę tunel ma chyba 2xSd głośnika w całym przekroju czyli jak dla mnie tunel wykorzystuje pracę przedniej części membrany jednego głośnika i tylnej części membrany drugiego głośnika. W sumie ciekawy projekt, tylko czy dla tych Phillipsów się sprawdzi to trudno wyczuć. Gdyby jednak podejść do tych Phillipsów w standardowy sposób izo+tl to rura wychodzi o średnicy 16cm wewnątrz. Jakby zrobić skrzynię z dwoma magnesami do środka?, przy czym jeden głośnik miałby membranę do słuchacza a drugi membranę skierowaną do rury? Taki isobarik z głośnikami pod kątem 90 stopni względem siebie. Tyle, że nie chciałbym mieć rury o wysokości 180cm, więc w połowie bym ją zawrócił do dołu i skierował na słuchacza. Co Wy na to?
W międzyczasie waszych dyskusji rozrysowałem obudowę jeszcze w starej koncepcji:
Trochę wysokie wyszło, bo nie całe 80cm, ale w sumie nie jest bardzo źle.
Myślę, żeby ją poszerzyć do 33,8cm, wtedy tunel by miał 30 szerokości i w rzucie z boku tunele by miały po 7cm, więc wyszło by niższe. Ale wtedy albo mam trzy załamania i wylot tunelu pod głośnikiem, albo cztery załamania i wylot przy podłodze. Pytanie co lepsze? I czy w ogóle moje rozważania są sensowne?
[ Dodano: 2010-09-09, 02:18 ]
posiedziałem jeszcze trochę i zrobiłem wersję z rurą + komora na układ izobarik z głośnikami pod kątem 90 stopni
Widać też komorę na elektronikę.
Koszt takiego tunelu to ok 50-60zł, w czym koszt trzech kolanek to ok 30-40zł. Same rury są stosunkowo tanie. W tym przypadku rura kanalizacyjna, 160/3,2 czyli czyli 160mm średnicy, 3,2mm grubości ścianki - metr kosztuje ok 10-12zł.
Myślałem też o układzie jak z linku, gdzie jeden głośnik wystaje magnesem. Takie coś można też zrobić bez użycia rury, w normalnej obudowie.
W ogóle porobiłem różne wariacje tych dwóch zaproponowanych przez mnie obudów:
Po kliknięciu obrazki się powiększają :razz:
Myślę, że teraz będzie co dyskutować...ja znikam spać :twisted: