Yoshi_80 napisał:
Jak wiadomo taka wełna bardzo skutecznie zabiera energię i jak sie przesadzi to zupełnie moze nic nie wyjść na wylot i wywnioskować, że nie była to wina tłumienia a obudowy co będzie oczywiscie absurdem :lol:
Dodatkowo, będąc przy takim przykładzie, chciał bym powiedzieć że osobiście nie jestem zwolennikiem tak mocnego tłumienia a nawet przeciwny jestem zatykaniu przelotu
(a w/w przykład to już dla mnie przesada...)
Dlaczego ? a no właśnie miałem zrobić doświadczenie w związku z tym. Mocne tłumienie w sensie zatykania przelotu stosuje się by "wydłużyć tunel" o ileś tam procent, przyjmijmy wartość
X
Spowodowane jest to spowolnieniem ruchu powietrza wewnątrz....itd.
Ale jak
Yoshi powiedział dźwięk to przemieszczająca się energia a "zatykanie" tunelu powoduje jej hamowanie, a to związane jest (nawet sobie pewnie nie wyobrażacie jak bardzo) z
wydzielaniem ciepła. A co za tym idzie im temp. jest wyższa tym dźwięk szybciej się rozchodzi.... Wniosek z tego taki że jeśli panująca tam temp. jest
X wysoka to jest to wtedy "Syzyfowa praca". Ile wynosi temp? - nie wiem; i czy jest ona na tyle wysoka by istotna? - nie wiem.... Dlatego też chciałem zrobić proste doświadczenie:
Zbadać jaka jest temp. na jakiejś odległości (np. 3/4 dł. tunelu, od głośnika) podczas jego pracy w tunelu z "czystym przelotem" a jaka jest temp. w tym samym przypadku tylko że z zapchanym tunelem (np. tak zapchanym jak tamten z w/w przykładu)
Nie dysponuje ani taką rurą, ani taką ilością wytłumienia, ani specjalnym czujnikiem temp. (myślę że taki na sondzie był by odpowiedni - wywiercić dziurkę na 3/4 tunelu i wpuścić po kabelku na głębokość połowy (promień) tunelu czujnik....)
Może ktoś dysponujący sprzętem ma chęć to sprawdzić ? :smile:
Dla przykładu: (według tego co wyliczyłem)
Jeśli temp. wew. "zapchanego" tunelu wynosiła by "
2c" to jest to niewielka różnica = kilku centymetrów na długości tunelu a okł. 2Hz na częstotliwości...
* gdzie "
c" - to temp. w niewytłumionym tunelu.