Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Obawiam się, że właśnie może nie być... tomek2209, takie ustawienie głośników raczej nie jest poprawne - dąży się do tego, aby głośnik odtwarzający najwyższe pasma był umieszczony na wysokości Twojej głowy w momencie odsłuchu - czyli w uproszczeniu odwrotnie niż przyjąłeś.Czy rysunek nie jest do góry nogami ?
Z niepokojem przeczytałem artykuł o nowej serii PMC Twenty.24 (jak będę miał dostęp do art, to wrzucę skan).
Niedostatek w szybkości, nie radzą sobie z dynamiczną sceną, preferują raczej nie nakładające się partie muzyczne (klasyka, jazz), głośnik średnio-nisko tonowy nie nadąża oddawać pełnej sceny przy bogatej i szybkiej scenie.
Dlatego kieruję pytanie do znawców konstrukcji TL, czy opisane w artykule niedoskonałości, a mianowicie brak szybkości i precyzji brzmienia, co wpływa na transjenty, to efekt:
a/ konstrukcji TL (ten typ tak ma)
b/ błędnego wytłumienia (za mało)
c/ samego przetwornika
Bo śledząc cały ten wątek o wadach i zaletach TL, jakoś jednoznacznie nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie, czy TL na AWX, jest odpowiednią konstrukcją do dynamicznej muzyki, typu reggae, dancehall, indie rock, hip hop .. Basu nie zabraknie, ale co z precyzją?
Czy konstrukcja (PMC) za 15K nie powinna być wolna od takich wad?
Zrob w Hornresp symulacje tunelu o stalym przekroju na calej dlugosci i exportuj do Akabak. Zobaczysz, ze skrypt bedzie nieco inny, program zamiast waveguide uzyje ductow i pojawi sie parametr Visc. Wtedy mozesz sprawdzic jak dziala symulacja tlumienia.Skrypt to eksport z Hornrespa.
Tak, już to przerobiłem. Daje to pewne pojęcie o tym jak działa wytłumienie i widać, że raczej nie załatwia sprawy. Jest najwyraźniej tak jak piszesz powyżej o zasadności stosowania układów 3way i niskiego cięcia, o ile dobrze zrozumiałem tę myśl.Zrob w Hornresp symulacje tunelu o stalym przekroju na calej dlugosci i exportuj do Akabak. Zobaczysz, ze skrypt bedzie nieco inny, program zamiast waveguide uzyje ductow i pojawi sie parametr Visc.
Buda, którą policzyłem (sam bas) ma prawie 250 litrów. Nie przeraża mnie to jakoś szczególnie. W tym pomieszczeneiu nawet całkiem dobrze może wyglądać. Symulacja też wygląda obiecująco.Generalnie to nie jest proste zrobic duza TL z duza efektywnoscia. Nie da sie zrobic niskiego basu z duza efektywnoscia w stosunkowo nieduzej obudowie. Im bardziej odnosimy efektywnosc, tym mniej niskiego basu dostaniemy.
Czyli kierunek jest dobryOsobiscie uwazam, ze warto isc w wysokie efektywnosci, woofery 12-15 cali, nawet w BR, a do tego dobra tuba na gore.
Dokładnie tak, chodzi o lepkość. Parametr istotny w przypadku farb, smarów, olejów... klejów np. skórnego, którym starzy majstrowie kleili fornir. "Klej Topaz perełka lepkość 4.08E" tak jest napisane na etykiecie.Raczej lepkość.