Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Taki efekt jest gdy pasmo 2-4 kHz jest wypchane do góry. Nawet 3 dB wystarczą.Góra jest ostra ale tylko jak robi się głośno i przy syczących utworach, wtedy aż uszy bolą![]()
mam też wrażenie, że Eltaxy, nie schodząc tak nisko
glosnik na poczatek tunelu i jego ksztalt typu Taper.
cos podobnego do BB5 (...) Dobre 30hz spokojnie styknie
Nie znalazłem rysunków BB5,
ale rozkminiłem to mnie więcej tak:
obj. 280l
dł. tunelu 4m
S1 ~1000cm2 przy głośniku
S2 ~400cm2 wyj. tunelu
Rzuca się w oczy duża różnica S1-S2. O ile dobrze kojarzę takie tunele mniej dudnią, mają ostrzejszy, bardziej punktowy, mniej rozlazły dźwięk - czyli dobrze.
Symulacja obudowy o obj. 250l ~Vas, strojone ok. 30Hz, S1 - S2 - l
1) 1237 - 727 - 253
2) 1700 - 595 - 225
Z doświadczeń z kształtkami kanalizacyjnymi wynika, że rura poskładana z kolanek powinna być kilkanaście procent dłuższa niż z prostego kawałka dla tego samego strojenia.
Zdaje się też, że wytłumienie pozornie przedłuża tunel o mniej więcej to samo a jakieś niewielkie różnice w jego długości nie mają krytycznego znaczenia dla sprawy. Wprowadzić jakąś korekcję długości tunelu czy nie zawracać sobie tym d... głowy i po prostu zaprojektować coś, co z grubsza będzie się zgadzało z wynikami z symulatora nie wnikając w niuanse ?
Wybrałbyś coś zbliżonego do wersji 1 czy 2 ?
225 to długość. Inaczej:Te obudowy to juz w ogole hardkor. 225cm2 na wyjsciu 15 calowego smoka?
A teraz ?Nic z tych rzeczy![]()
A teraz ?
Wieeedziaaaaaałem, że tak będzieA teraz przydaloby sie wykonac obie i sprawdzic jak zagraja
offset 1/3 to nie jest dobry pomysl, poniewaz bedziesz musial uzyc bardzo stromych filtrow, zeby wyciac rezonanse.
Oj przyganiał kocioł garnkowi. BB5 rozkminiłem z czystej ciekawości, bo mnie sam do tego skłoniłeś, i dobrze. Po zaledwie pobieżnej analizie zagadnienia pozwoliłem sobie zwrócić uwagę, że ten szkic na blogu japońca, który mi zapodałeś, to jakiś kit.Oj oparty jestes, a na dodatek nie czytasz tego co napisalem..
1)
przy głośniku 1237 cm2
wylot 727 cm2
długość 253 cm
2)
przy głośniku 1700 cm2
wylot 595 cm2
długość 225 cm
PMC takie robi i coś mi się widzi, że BB5 to właśnie taki pokręcony tunelTakiego tunelu jaki narysowales to sie wlasciwie nie robi
Tak właśnie myślę. Tylko, że patrząc na to wszystko, co ludzie kładą do netu, prędzej czy później zakręcamy sie jak słoik z dżemem. I tu trzeba dużej roztropności, żeby się nie zakręcić. Jest trochę tak, bo chodziło jej raczej o coś innego, tak jak powiedziała Osiecka, że woli pogadać z jednym człowiekiem niż przeczytać 10 książek. I dlatego szacun Pogromco, że Ci się chciało.Uzywaj sprawdzonych wariantow, nie wymyslaj cudow, bo nic tu nowego nie da sie wymyslec
Czy dobrze zrozumiałem, że pokręcony tunel nabiera cech filtra dolnoprzepustowego ?Im więcej zagięć, załamań, zakrętów w tunelu, tym większe spowolnienie rozchodzenia się fali akustycznej. Z jednej strony pozwala to na osiągnięcie niższego strojenia w tunelu o danej "matematycznej" długości, lepiej wytłumi wyższe rezonanse
To kardynalny wniosek płynący ze studiów nad TLkompromisy
BB5 rozkminiłem z czystej ciekawości, bo mnie sam do tego skłoniłeś, i dobrze. Po zaledwie pobieżnej analizie zagadnienia pozwoliłem sobie zwrócić uwagę, że ten szkic na blogu japońca, który mi zapodałeś, to jakiś kit.
PMC takie robi i coś mi się widzi, że BB5 to właśnie taki pokręcony tunel
http://www.pmc-speakers.com/technology/atl
ATL - takie dziwne zwierze
Tak właśnie myślę. Tylko, że patrząc na to wszystko, co ludzie kładą do netu, prędzej czy później zakręcamy sie jak słoik z dżemem. I tu trzeba dużej roztropności, żeby się nie zakręcić. Jest trochę tak, bo chodziło jej raczej o coś innego, tak jak powiedziała Osiecka, że woli pogadać z jednym człowiekiem niż przeczytać 10 książek. I dlatego szacun Pogromco, że Ci się chciało.
Wielkie dzięka !
Czy dobrze zrozumiałem, że pokręcony tunel nabiera cech filtra dolnoprzepustowego ?
No wygląda na to, że faktycznie tak może się dziać. Analogia wydaje się możliwa, wręcz oczywista.Czy dobrze zrozumiałem, że pokręcony tunel nabiera cech filtra dolnoprzepustowego ?
A ja Ci mowie, ze nie robi. Jesli uparcie twierdzisz, ze jest inaczej to pokaz mi zdjecia kolumny PMC, ktora to potwierdzi
Pozwole sobie wepchac sie w odpowiedz, ktora brzmi NIE.
Analogia elektryczna podpowiada, że może. Nie wiem w jakim stopniu, pewnie niewielkim, pomijalnym. Nie potrafiłbym tego policzyć - układ inercyjny n-tego rzędu, o ile czegoś nie pokręciłem. Stare dzieje.