Oczywiście, ze z punktu akustyki i fizyki nie ma powolnych dzwiekow. Chodzi o aspekt czysto praktyczny. To instrumenty jakie tworza dzwieki sa powolne i tak należy to rozpatrywać. Wyjątkiem będzie tylko generator przebiegow, ale kto slucha generatorow? Aaaa, no może jacys fanatycy dubstepu.
Reszta później...
---------- Post dodany o 23:15 ---------- Poprzedni post o 22:49 ----------
Dyskusje na temat opóźnienia grupowego ciagle powodują spięcia na forach. Caly sens lezy w tym nie jak duże roznice sa miedzy systemami ale jaka wartość opóźnienia jest możliwa do wychwycenia. To tak jakby porownac jazde samochodem z predkoscia 200km/h i 201km/h. Roznica jest ale czy człowiek potrafi wskazać, zauwazyc które auto jedzie szybciej? Oczywiście nie. Przykład może nie jest najlepszy ale sens w gruncie rzeczy zachowany.
http://www.trueaudio.com/post_010.htm tutaj można przeczytać pare ciekawych kwesti.
---------- Post dodany 07.03.2013 o 02:39 ---------- Poprzedni post 06.03.2013 o 23:15 ----------
Ok zrobiłem szybka symulacje. Przypusmy, ze chciałbym zrobić subwoofer na przyzwoitym glosniku, który można zastosować w obudowie TL oraz OZ. Wybralem popularny Peerless SLS 10. Jako ze nie zalozylem zadnych granicznych pojemności, to za pomocą karkusza kalkulacyjnego obliczyłem najbardziej optymalna obudowę TL dla tego przetwornika, tak aby osiagnac możliwe najniższe zejście, przy dobrej efektywności i jeszcze w miare niedużych rozmiarach ( jak na TL ). Pojemnosc obudowy taper wyniosla 125 litrow.
Symulacja w Leonard Audio. Kolejno SPL, wychylenie i GD.
Patrzac na wchylenie widać wyraźnie jak od około 40hz port przejmuje robote i odciaza glosnik. Po przekroczeniu punktu strojenia i wytrzymalosc mocowa zaczyna spadac. Natomiast na GD wezme na cel czestotliwosc 20hz, przy tej cz. symulacja pokazuje GD na poziomie 15ms, jak na tak niskie strojenie to ekstremalnie mało.
Dajmy teraz szanse obudowie zamkniętej. Będę wredny i chce uzyskac podobne zejście co obudowa TL, wiec z symulacja dochodze wlasciwie do tej samej pojemności czyli 125litrow. To bardzo dużo jak na tak nieduzy glosnik, ale skoro chce mieć dobry spl na 20hz w kinie, to nie mam innego wyboru. Jasne, ze można ( a nawet trzeba ) zmniejszyć pojemność dla tego glosnika, ale wtedy porzednam się z naprawdę niskim basem, na którym mi zależy.
Leonard wypluwa takie wykresiki dla OZ:
Jak widać względem TL, OZ będzie miało w całym pasmie mniejsza efektywność, dopiero przy 20hz dzięki łagodnemu opadaniu dobroci OZ, zamknieta buda prawie dogania TL. Ale ciekawie wygląda wykres wychylenia glosnika. Niestety dla obudowy OZ wytrzymalosc mocowa przy najniższym 17-40hz jest po prostu slabsza od TL, w której rezonans cwiercfalowy robi swoja robote. Robi robote ale jakim kosztem? Patrzymy na GD obudowy zamkniętej. Symulacja pokazuje GD przy 20hz na poziomie 9ms, TL dla przypomnienia 15ms. W praktyce sa to roznice absolutnie niemożliwe do wychwycenia przez ludzkie ucho. Dla mnie wykresy GD sa raczej ciekawostka i niespecjalnie przywiazuje do nich uwagę, ale skoro pojawily się glosy o rzekomej ogromnej mulowatosci TL w porównaniu do OZ, to musialem przedstawić co na to matematyka programu.
Obie symulacje były przeprowadzone z "materialem tlumiacym" ustawionym na medium.
Tutaj nie koncza się jeszcze możliwości TL. Gdybym chciał jeszcze troszkę podciagnac efektywność w najniższym pasmie ( kosztem efektywności od 35hz w gore), lecz przy tej samej pojemności obudowy, to musiałbym wydluzyc tunel, rezygnując z większego Sd przy początku linii. Arkusz kalkulacyjny proponuje przy tej dobroci glosnika strojenie w cwiartke, lecz przy dopasowanej pojemności, której nie powinno się przekroczyć. Wydluzylem zastem tunel z 2m do 2,6m. Co to zmienia, czy GD zwiększeniu?
Jak widać zysk na 20hz jest niewielki, ale zawsze cos, dalo się to zrobić bez zmiany pojemności, jednocześnie tracac efektywność wyższego basu. Wychylenie glosnika zostaje osłabione nawet do 15hz, a GD przy 20hz pozostal przy 15ms.
Jest to taki prosty przykład, który pokazuja roznice w działaniu obu konceptow. W pewnym sensie obala tez pewne mity, które nie wiem dlaczego przywarly i nie chcą puscic. Na koniec zostaje tylko podpisac to słowami Georga Augspurgera, prawdziwego guru w w temacie TL, który w taki sposób podsumowuje swoje prace nad cwiercfalowkami :
"Allowing for –1dB passband ripple,
optimized alignments approximate
the response of an equal-volume
closed box, but with reduced cone
excursion."