• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dokładnie tak samo mi się skojarzyło. Na czarnym jachtowym powinien nabrać wyrazistości :D

BraWo, już kiedyś próbowaliśmy się zgadać ale nie wyszło. Jak projekt zostanie skończony zapraszam! ;)

Nie na temat...
BraWo, już kiedyś próbowaliśmy się zgadać ale nie wyszło. Jak projekt zostanie skończony zapraszam! ;)
Eeee nie gadaj... widzieliśmy się ca. 10 minut ;)
Naprawdę chętnie nawiedzę gród Kraka, mam swoje 3 way Elaca, 1 way Woodcone i chcę mieć jeszcze porządną TL-kę. Twoja zapowiada się super

Zmień sobie podpis z 1% na 30%

Cześć kupiłem ten oto przetwornik SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X i chciałbym go umieścić w lini transmisyjnej ale nie mam pojęcia jak obliczyć taka obudowę czy ktos mógłby mi pomuc

Kolejny marketingowy bełkot. Dociążenie membrany powietrzem z tyły sprawia, bo tworzenie takich komór z wąskim przelotem musi tak działać sprawia, że nie ma to nic wspólnego z linią.

Te obudowy maja po prostu filtry dolnoprzepustowe, a rezonans bazowy i tak jest generowany cwiercfalowo, wiec jest to linia transmisyjna :)

Tak, tak jakoś trudno mi to zrozumieć. Zakładają, że otwór ma jakąś tam średnice to działa chyba trochę jak rezonator helmholza i wyłapuje raczej te wyższe zakresy niż niższe. Jeśli tak, co ciekawi mnie co dolatuje tym tunelem do końca i jaka jet tego efektywność. Wykorzystanie możliwie najlepiej tylnej strony membrany to raczej nie jest. Chyba że jest to coś w rodzaju połączenia linni z basreflexem. Czy jak?

Taki układ można było też zobaczyć w band passach. tj, takie zwężenie mocne które prowadziło do drugiej komory a ta druga komora miała normalny wylot br.

Ten uklad ma kilka zadan. Glowne to dopasowanie impedancji, praca jako filtr dolnoprzepustowy, oraz dlugi tunel, w ktorym uklada sie rezonans polfalowy. Mozna to rowniez sobie zasymulowac, chocby w leonardzie.
Wez pod uwage rowniez podobne dzialanie w obudowach typu back loaded horn. Tam tez jest komora kompresyjna, zwezenie-gardlo oraz tuba. Tutaj role tuby zastapiono tunelem linii transmisyjnej.
Ogolnie nic nowego, czego nie bylo kilkadziesiat lat temu :P

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tak powstaja obudowy w PMC :)

Powrót