• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jezeli masz malo basu, to raczej nie jest to problemem TL samej w sobie. Moze po prostu masz niepelna kompensacje BS. Dodatnie drugiego woofera tylko pozornie daje korzysci, bo zwiekszy sie bas w srednim zakresie, ale z tunelu nie wyjdzie tego basu niskiego znacznie wiecej.

Pełnej kompensacji BS jeszcze nie mam trochę mi szkoda tracić efektywność bo kolumny mają grać z lampą. Myślałem aby drugi midbass ciąć w miarę nisko co by nie podbijać za dużo średniego basu w sumie dużo basu mi nie brakuje ( zwłaszcza że mam nowe trafa do lampy zakładać a te ładnie bas podciagaja). Bardziej mnie korci poeksperymentować tylko obudowy szkod dziurawić gdyby do dwóch dróg wracać.

W tym przypadku drugi głośnik musiałbym dac nad wysokotonowym. Dodany głośnik miałby dość spory offset ( linia u mnie wznosi się do góry i następnie opada na dół). O efektywności nie chce aż tak mocno walczyć bo lampa na ok 10 W i jak na pomieszczenie 25 m kw dobrze sobie radzi.

Puk puk, cisza i spokój :)
Mam zalegacze na szafie, Eminence 12LFA, czy jest sens pakować je do TL? Tunel 1,6m bez problemu zmieści się w obudowie 35x105x40cm. Tunel 1,3sd -> 1sd -> 0,7sd.
I jeszcze taki "off"... jako alternatywa do w/w TLki, mogę zbudować obudowę BR z wylotem 1sd, tylko czy ma to sens. Ktoś próbował takiego rozwiązania?

Najpierw pytanie co chcesz z nich zrobic, suby czy duze paczki, jaki pomysl etc? Glosniki nie sa subbasowe, ale dosc spory QTS zapewni bas mimo niezbyt niskiego fs.

No to luzior. Bedzie ok, tylko precyzyjnie musisz dobrac offset. Najprostsza linia z jedna przegroda i wyjsciem tunelu na gornej sciance lub tylnej, na gorze obudowy. Bron Cie Boze zapchac wielna przeswit tunelu.

Opłaca się robić Tlke pod głośnik 13cm ? Do 2way a konkretniej Sony kewlarowy + mission z projektu PawłaS. ? Pytam z takiej racji iż lubie przesyt basu, a na subwoofer zbytnio miejsca nie ma.

Każdy się opłaca😄 no ale to już nie będzie projekt Pawła. Co do twoich oczekiwań "lubię przesyt basu, nie mam miejsca suba" wątpie aby 13 centymetrowy głośnik cię zaspokoił 😄

Robilem na tym glosniku TL'ke, a w zasadzie mnostwo prob i pomiarow nawet jakies zdjecia tutaj wrzucalem. Ogolnie dla tego glosnika na pewno odpuscilbym br jesli sa checi TL.

O widzisz. Coś więcej na ten temat Jimy-Adi byś mógł powiedzieć ? Bo chęci są napewno :D Tylko doświadczenia za bardzo nie.

Z tego co pamietam to pomimo nie najlepszego zejscia jakie udalo sie uzyskac najlepiej odsluchowo wypadala obudowa z dwoma zalamaniami z wylotem ku gorze. Tunel dosc mocno tlumiony. Musze poszukac gdzies tej obudowy bo pomiary do zwrotki z missionem mi zginely. Offsetem i tak bedziesz musial sie pobawic sam bo to on bedzie mial kluczowe znaczenie. Generalnie wole odpowiadac na pytania. W razie pytan PW.

:)

12109764_875959715785947_5076283075313988987_o.jpg

Powrót