• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Udalo sie ustrzelic kopulke atc sm75-150 do voltow :)
1229f530f6d3028ec18d9ddce91c32b4.jpg

Prz okazji wpadl tez taki potwor na suba volt 15”
2efd30dcc9c2ec51e32d4e3dbe0a8a77.jpg

I ten bulpren nie lata jak szmata przy mocnym wysterowaniu tego suba?
W mojej linii na 8" AWX, przy wylocie równym 1SD bulpren chciało wyrwać :)

Ja tam sie im troche dziwie. Tunel bez offsetu, tlumienia malo, choc chwala sie nowym materialem tlumiacym. Podzial przy 380hz, a dziura na niskiej srednicy bedzie spora.

Wyglada na to, ze to nie koniec nowosci TL. T+A zaprezentowala nowa linie Criterion CTL

ta_ctl_range.jpg

Wg mnie zmiana wygladu na bardziej prosty i klasyczny wyszla na plus. Ciekawe co tam ciekawego kryje w srodku...

Chyba wam temat zamarł. Odrazu się przyznaję, nie znam się na liniach. Cały czas piszecie o głośnikach w przedziale z fs 35 - 50Hz . Nie prościej byłoby zejść niżej biorąc głosnik fs=20Hz ? To że linia będzie musiała mieć 4m to chyba nie jest problem. Sami pisaliście że prawdziwa linia powinna mieć długość 1/4 długości fali i być nie wytłumiona o stałej powierzchni przekroju. To znaczy że powinno sie dobierać głośnik do tunelu a nie tunel do głośnika. Budował ktoś linię 4m na głośniku 20Hz ?

To głośnik determinuje ile można zjeść, a nie tunel. Zawszę dobiera się tunel do głośnika, a nie odwrotnie. Jeżeli chcesz zejść do 20hz, to trzeba znaleźć odpowiedni głośnik.

W muzyce, jaką słuchają audiofile, nie ma tak niskich częstotliwości, chyba że będzie to muzyka organowa.

Powrót