• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

linia transmisyjna

Reakcji
0
witam planuje zrobienie kolumn z linia; pierwszy raz robie cos takiego i mam kilka pytan
jak obliczyc objetosc lini transmisyjnej?
dlugosc to 1/4 dlugosci fali .
czy zamiast stosowac prostopadle scianki mozna uzyc rury ?
jak iczym wytłumic?
jak pociac glosnik nizej czy wyzej od bass r czy moze byc 2way ?
?????????????????????????????????

1/4 * 0,9 długości fali .
moze być rura
tłumic watami ( tu jest wiele gadania odnosnie tłumienia - przy głosniku wiecej i mocniej w miare oddalania sie coraz mniej itd)
stroic w okolicy rezonansu
moze byc 2way

powierzchnia na począrku lini czyli przy głośniku to min 1,5 pow membrany a w niektórych przypadkach może przekraczać nawet 2 pow. Jeśli linia się zwęża to na końcu może mieć min 1/4 pow membrany, przez odpowiednie wytłumienie możesz zmiejszyć prędkość o kilkanaście - kilkadziesiąt procent i tym samym zastosować krutszą linie. Głośnik dobrze jest ciąć jak najniżej gdyż charakterystyka LT jest falująca a w tedy to tylko 3 way. albo 2way odcieta wyżej ale bardzo mocno wytłumiona aby wyrównać cha-ke.

czyli membrana x 0,8 to jest powierzchnia lini (objetosc)
w zamierzeniu glosnik na górze linia do dołu załamanie i wylot na górze;
a pod jakim katem załamanie; myslac logicznie to 90 stopni zeby fala sie odbila i poszla w dalsza czesc kanalu
]
a co do tłumienia to czego uzyc i jak ja zamontowac? wataszklana? ułozona równo bez zadnych wypukłosci czy pfalowana?
jak pofalowana to co ile robic fale ?

niszar,
Jeśli linia się zwęża to na końcu może mieć min 1/4 pow membrany
" EEEEEEEEEEEEE. COŚ KRECISZ ;-)"
0.8

aryan, DAJ SOBIE SPOKÓJ Z TL
wynika jednoznacznie ze nie masz pojecia o tl , a jest to jedna z gorszych do wykonania obudów bo nie wszystko da sie policzyć ( wytłumienie ) . Bez pomiarów to jest czesto taka klapa ze ten sam głosnik PIEKNIE zagra w B-r/zamknieta.
Czestym błędem poczatkujacych jest wykonywanie TL na bardzo niska czestotliwośc .Wynika to czesto z faktu ze "zapominaja" o fakcie iż głosnik wraz ze spadkiem f zmniejsza gwałtownie SPL

bede robił na ucho; jestem w trakcie robienia obudowy testowej z regulowanymi scianami lini (moge kombinowac co do objetosci) wiec bede miał duzo roboty , pytam aby miec jej jak najmniej

aryan to 1/4 to powierzchnia na końcu przy wylocie, to znaczy że cała linia zweża sie od tych 1,5 pow do 0.25 pow i tyle;)

Sound Wave napisał:
widze że nie do końca rozumiesz idee lini transmisyjnej....

mozesz rozwinąć?

mam moja niewiedza odnosi sie do wytłumienia:
wytłumienie to 10 -20% kanału z tym ze
20 na poczatku a 0 na koncu
czy mozna przyjac dowolna zawartosc procentowa kanału??

poszło na maila. w razie co pytaj na prv. wytłumienie dobierasz eksperymentalnie. pomiar zmiana pomiar zmiana. i tak do skutku. a jak nie mozesz mierzyć to słucjasz.

a mnie tez cois ciekawi....podlo stwierdzenie ze moze byc to rura...
czyli mozna zastosowac zwykla rure PCV.....no oczywiscie o odpowiedzniej srednicy i grubosci ?
kiedys cos takiego widzielm w necie tylko nie pamietam gdzie...
bylo chyba na 12 cm glosniczku...

Może być to zwykła rura z pcv bo chodzi tyklo o jej długość, a ścianki nie muszą być bardzo grube gdyż w TL występują bardzo małe ciśnienia. Tylko że z tą rurą może być problem, bo to są przeważnie kolumny o długości około 2 m;)

Jak dobrać częstotliwość linii transmisyjnej do którj powinniśmy ją stroić?

[ Dodano: 2005-03-28, 20:35 ]
Chodzi mi o jej dolną częstotliwość graniczną.

POwinno sie stroic do f rezonansowej glosnika...
Zanim sie za to zabierzesz - musisz wiedziec, ze wytrzymalosc mocowa jest slaba, nie mowie juz o zjawisku znoszenia sie cisnien membrany i tunelu dla wielokrotnosci czest. strojenia (mozna zapobiegac tlumieniem i "podwojnym strojeniem" - dwa glosniki strojone pod odpowiednie czest) - musisz stosowac glosnik o jak najwiekszym wychyleniu, niekoniecznie mocy i efektywnosci... Mozna stroic nieco inaczej - ale jak kupisz sobie np. BSW154II z Fs na poziomie 20 Hz, to nie powinienes stroic wyzej, niz 28 - 30 Hz... Najlepiej pod te 20 Hz...
Ciekawym rozwiazaniem jest tez rura PCV zamiast wielkiej obudowy...

Jesli kupisz glosnik z malym wychyleniem MAKSYMALNYM - to sie rozczarujesz. Czyli Tonsil odpada, Tesla raczej tez, STX ma kilka ciekawych propozycji ;)

Powrót