• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linki z pomiarami glosnikow.

Strona super. Szkoda, że nie ma jakiejś ogólnej normy do pomiarów harmonicznych i obowiązku(?) zamieszczania tychże pomiarów przez producentów głośników.

STX GND-14-100-8-SCX ma nizszy poziom harmonicznych niz 18AWX...

I jak widać - nie ma bata, żeby dobrze zagrał tweeter cięty poniżej 2 khz (ba, większość powinna być cięta >3khz). Więc ta moda na niskie podziały, hmm.... każdy lubi to co lubi ;)

Ostatnia edycja:
I jak widać - nie ma bata, żeby dobrze zagrał tweeter cięty poniżej 2 khz (ba, większość powinna być cięta >3khz). Więc ta moda na niskie podziały, hmm.... każdy lubi to co lubi

Polowa testowanych tam tweeterow moze grac od 1500Hz cietych 2 rzedem wiec w czym problem ? Jedyny problem to jakosc tej srednicy, ktora jedynie podczas odsluchow mozna zweryfikowac oraz malejaca wytrzymalosc mocowa z nizszym cieciem.

Można to i z malucha zrobić samochód terenowy ;) . Właśnie o jakość (a dokładniej o podbarwianie harmonicznymi) mi chodziło.

Można to i z malucha zrobić samochód terenowy ;) . Właśnie o jakość (a dokładniej o podbarwianie harmonicznymi) mi chodziło.

Tomqu nie przesadzaj. Wykresy maja pomagac tworzyc dobry zestaw a nie byc wytycznymi do konkretnych rozwiazan, bo i tak manewrujesz pozniej aby to brzmialo dobrze.

Strona super. Szkoda, że nie ma jakiejś ogólnej normy do pomiarów harmonicznych i obowiązku(?) zamieszczania tychże pomiarów przez producentów głośników.

STX GND-14-100-8-SCX ma nizszy poziom harmonicznych niz 18AWX...

I jak widać - nie ma bata, żeby dobrze zagrał tweeter cięty poniżej 2 khz (ba, większość powinna być cięta >3khz). Więc ta moda na niskie podziały, hmm.... każdy lubi to co lubi ;)
Nie mówiąc juz o wytrzymałości mocowej przy tak niskim podziale

Wiem, znowu czepiam sie tej mocy ale taka jest prawda ;p

Ostatnia edycja:
Wiem, znowu czepiam sie tej mocy ale taka jest prawda ;p

a go.. prawda :) zdziwilbys sie ile moze wytrzymac tweeter bez zadnego filtru i jak glosno moze grac. Tweetery pala sie od gownianych wzmacniaczy i przesterowanych sygnalow. Po prostu taki glosnik generuje duze znieksztalcenia, ale spalic go w normalnym odsluchu to nie tak latwo jak sie wydaje.

Jak wymagasz takich natezen dzwieku, to kopulki po prostu nie sa dla Ciebie, bo nawet za dobrym filtrem znieksztalcenia beda kosmiczne. Drivery kompresyjne lub cos pokroju diafragmy beymy - w to powinienes isc.

Długo szukałem, ciezko bylo znalezc taki ktory mnie zadowoli, od prawie roku gram na Visatonach DSM 25FFL, potrafi zagrac bardzo glosno kiedy trzeba i dobrze jakosciowo.

Powrót