• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lista zainteresowanych na płytki softstartu jaskiniowca

Skromna prośba... Czy dałoby by się dołożyć układzik to sterowania VU-metrami? Chodzi mi o jakiś prosty na wzmacniaczu operacyjnym, może być smd to nie zajmie dużo miejsca. Oczywiście jeżeli reszta się zgodzi

No ale z założenia miał być to sam sofstart, z obsługą włączników, prościutki i jak najbardziej uniwersalny, do obsługi różnych traf. Dlatego propozyzja kolegi jaskiniowca, żeby zrobić go w smd jak najmniejszego jest bardzo fajna i mi się na przykład podoba. Zostaje tylko pytanie o dostępności części. A obsługa VUmetrów będzie przecież w innych płytkach, na przykład w prostym sterowniku z zabezpieczeniem v2. Po co powielać funkcjonalności?

To była tylko luźna propozycja. Mam ugode,m więc sprawa zabezpieczenia mam już załatwioną.Z kolei potrzebuje softstart, włącznik oraz sterownik VU-metrów. Jak nie będzie to będę radził sobie w inny sposób.

Jak trzeba to idę do sklepu elektronicznego, nie będę kilku rezystorów i kondensatorów z sieci zamawiał.
Poza tym przeczytaj co zibi napisał.

Nie składasz na co dzień smd, nie posiadasz tht zapasów, więc chyba nie jest problemem w końcu się zaopatrzyć w kilka elementów jeśli masz mieć większą ilość za cenę kilku sztuk ze sklepu...? No chyba, że nie lubisz mieć zapasu i później biegasz po każdy jeden element..

Co za problem się zrzucić w kilku ?
Po za tym np na allegro są dostępne zestawy rezów i kondów za paręnaście zł (zależy od rozmiaru), a dać złotówkę za 100szt to naprawdę majątek (w tej cenie kupi się ok 10szt metalizowanych).

1. scythe1123 1 sztuka
2. janusz -2 sztuki
3. micha7n - 2 sztuki
4. harnas1201 - 2szt
5. Pteterycz - 1 szt
6. madelektronik - 1 sztuka
7. huari - 2 sztuki
8. kaman777-2szt.
9. piglet11 - 1szt.
10. dzabij - 1 szt
11.wito33 - 1 szt.
12. dzwiedziu - 3 szt.
13. szastal - 2 szt
14. Hermes - 1 szt
15. awaria - 1 szt
16. jac7saw7 - 1 szt.
17. kasper - 1 szt.
18. Rhainkraft - 1 szt.

Oczywiście opłaca się jak się bierze większe ilości ale wtedy trzeba by było zrobić zapas, ale kiedy ja skorzystam z tego zapasu skoro to będzie moja druga płytka z elementami SMD.
Zawsze można kity porobić.
Na szybko rzuciłem okiem i na płytce jest ok 23 elementów biernych, za taki zestaw w elektronicznym zapłacę ~5zł
Jeżeli wam zależy to można w SMD zrobić ale fajnie by było wtedy jakieś kity zrobić.

Na szybko rzuciłem okiem i na płytce jest ok 23 elementów biernych, za taki zestaw w elektronicznym zapłacę ~5zł

A ja sobie dam głowę uciąć, że zapłacisz dużo, dużo więcej.

Tak to jest właśnie ze sklepami, tam nie ma rezystorków po grosz - płacisz co najmniej 10-20 groszy, tak samo mały tranzystor - 50 groszy. Inaczej by te sklepy splajtowały gdyby miały sprzedawać po hurtowych cenach.

Przyznaje się ze jeszcze nie zrobiłem końcowych wersji pcb i schemacików, po prostu ostatnio mam jakiś nawał i potrafię sobie znaleźć czasu , wiecznie mam coś bardziej pilnego do naprawy albo zrobienia i na dodatek nie wyrabiam się z tym . Ale zrobię niebawem .

Powrót