a ja na uczelni na kompatybilnosci elektromagnetycznej robilem takie doswiadczenie...
sztuczna siec zasilajaca i do niej rozne urzadzenia np wiertarka wlaczalismy wiertarke ktora generuje jakies tam zaklocenia w siec... i potem sprawdzalismy czy to wplywa na inne "precyzyjne" i wrazliwe urzadzania podlaczone do tej samej sieci ....
a potem bawilismy sie sieciowymi filtrami przeciwzakloceniowymi ...
a wyniki takie...
to ze zaklocenia są generowane do sieci zasilajacej np 1800MHz, 2,4GHz (kuchenki mikrofalowe) wiertarki itd.... i to ze są to czestotliwosci poza zakresem audio ( ustalmy ze do 20kHz) WCALE nie oznacza ze te zaklocenia nie wplywaja na prace wzmacniacza
otoz badalismy taki ciekawy przypadek ....i poprostu te nieprzadane czestotliwosci w sieci docieraly do zasilania badanego urzadzenia w jego zasilaczu jako ze to nap zmienne to przenosilo sie to dalej i powodowalo nieprawdilowa prace
zmierzam do tego ze: nie usluszysz stricte tego samego zaklocenia (bo niby jak chcesz uslyszec 2,4GHz) ALE przez to zaklocenie jak wzmak jest jakis wrazliwy to moga powstac jakies nieporzadane rezonanse i cos sie tam moze indukowac, przez te zaklocenia wzmak moze juz cos generowac na jakichs harmonicznych i poporstu mozesz uslyszec cos wtornego cos co powstalo przez te wysokie czestotliwosci ....
albo wcale nie musi to byc cos co bedzie slychac ..... moze np powodowac niestabilna prace wzmacniacza jakies wzbudzanie czy cos...
ja robilem taki eksperyment z elektorem u mnie w domu rodzinnym taki filtr nie dal nic ..ale we wroclawiu juz tak

...
badalismy dla zabawy co jest na wysjcu wzmaka podlaczeonego do sztucznej sieci gdzie byl tylko wzmak a co bylo jak dodawalismy tam jakies zaklocenia (taki "generator" do smiecenia w sieci)
no i kurde charki sie roznily.....jakies rezonanse we wzmaku byly i cos tam wzmak przez te zaklocenia z sieci dodawal od siebie
a jaki to problem kupic sobie gniazdko IEC z filtrem sieciowym

.... niektore juz bardzo dobrze tlumia wszystko powyzej 30MHz (a wbrew pozorom takich zaklucen w sieci zasilajacej jest pelno)
generalnie jak wezmiesz krazek ferrytowy i jedna petle na nim zrobisz to tlumienie dla f powyzej 100MHz moze wzrosnac o 20dB

... (to tez oczywiscie od krazka zalezy, od materilau z jakiego jest zrobiony i jakie jest jego zastosowanie)
(sciagnij sobie filtry absorbcyjne z przewodu do monitora to zobaczysz heh...choc tez nie ma regoly zalezy w jakims srodowisku elektromagnetycznym jestes )
odrebna sprawa jest ze konstruktor powinien TAKIE RZECZY UWZGLEDNIC ... i w profi sprzecie zasilanie jest jakos odsprzegane, filtrowane ....lub poprostu samo urzedzenie projektowane jest tak by nie reagowalo na takie zaklocenia
a niestety masa projektow (wszelkiej masci i branzy) znajdujacych sie w necie nie uwzglednia takich rzeczy ... poprostu ktos robi wzmak to daje ksiazkowe topologie wzmacniacza jakies trafo mostek kond i juz mysli ze jest picus glancus...
a po tygodniu mowi chodzil chodzi pieknie gral nagle sie wzbudzil i spalil

... a wlasnie takie cos moglo spowodowac wlaczenie wiertarki u sasiada
a Brum sieciowy to juz zupelnie inna sprawa.... jak brumi to jest cos nie tak W SAMYM URZADZENIU W JEGO PROJEKCIE... w skorcie mozna by wtedy powiedziec ze samo zasilanie (50Hz) przeszkadza urzadzeniu i cos sie z nim dzieje
a jak jeszcze dojda zaklocenia z sieci to moga sie juz cuda dziac heh ...
ogolnie to nie ma poprostu regoly

bo jest masa czynnikow ktore moga na to wplywac
PS Irka uniamp jest nie wrazliwy heh (tez go na laborke zabralem jak inna grupa robila to samo cwiczenie) ......nie wiem czy tam dal jakies filtry czy nie nigdy topologii nie analizowalem pozatym nie jestem stricte elektronikiem i mialbym z tym troche problemu ....
n
[ Dodano: 2008-11-30, 18:50 ]
PS Irka uniamp jest nie wrazliwy heh
troszke nie po polsku
mialo byc:
Irka Uniamp nie jest wrazliwy na zaklocenia