• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

LM 3886 grzeje się

Reakcji
0
Witam zmontowałem sobie wzmacniacz na LM3886TF .Problem polega na tym,że po podłączeniu zasilania LM zaczyna się grzać (bez podłączonego głośnika i sygnału),ale po dołączeniu wszystkiego o dziwo LM gra.Zasilanie 38V.

Dziwi cię to że LM sie grzeje bez głośnika ?? to normalne... To jest wzmacniacz klasy AB i jego tranzystory są lekko wysterowane (czyt. płynie przez nie prąd), nawet jak nie ma obciążenia.

Przez to ma spore straty, ale i tak jego sprawność mieści się w jakiś 50-70% kiedy gra (oceniłem na oko, bo dawno nie zaglądałem do datasheet'a).

Kiedy go włączę to zaczyna się coraz bardziej nagrzewać.Radiator jak na razie do testów 5x5cm.Jest jeszcze jeden problem ten wzmacniacz trochę cicho gra,porównując np do TDA1554Q.

Ja mam radiator 16 x 5 x 3,5 i też się mocno grzeje jak mu dam czadu to chyba normalne. Może za słaby sygnał mu podajesz - dlatego tak cicho gra.

Sygnał podaje z kompa (jest za słaby?)A czy u Ciebiesz0p, też się grzeje bez sygnału i głośnika?

przykrec prawdziwy radiator i podlacz odpowiedni sygnal do wejscia.

Kostka ma i tak zabezpieczenie termiczne to możesz hałasować bez obaw, że się przegrzeje :D A radiator kup sobie coś koło 165 x 50 x 50 i będziesz miał spokój. Przez LMy nawet bez sygnału płynie prąd spoczynkowy to i wtedy się grzeją.

joint32 napisał:
Czyli sygnał z kompa jest za słaby?

zalezy jaka masz karte muzyczna, sterowniki, ustawienia miksera i nagranie oraz jakie masz ustawione wzmocnienie LM-a.

OK.Więc grzanie to normalna sprawa tak?więc kupię radiator i po sprawie.Dzięki wszystkim za pomoc.

joint32 na elektrodzie przyznałeś sie że nie przykręciłes wcale radiatora tak wiec kup jakis porządny radiator i poczytaj trochę :grin:

mych3, radiatora nie było tylko w teście.Założyłem temat bo myślałem,że coś nie tak.Jeszcze jedno pyt. czy można zeszlifować ten plastik z tyłu LM-a pod nim jest taka sama blacha jak w wersji nie izolowanej?

ale po co? teraz zaslabo bedzie oddawal? inzynierowie ktorzy go robili popelnili blad? nie dajesz mu i tak maksymalnego napiecia, nic mu nie bedzie.
Zadbaj o duzy radiator i dobry docisk/rowna powierzchnie radiatora jak tak bardzo chcesz.

Przy ilu ohm go uzywasz?

Powrót