Nie znam programu, który mógłby symulować działanie gąbki w TL. Wszystkie te które są znane i sprawdzone działają w oparciu o symulacje wełny poliestrowej lub owaty.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja bym dał jeszcze tłumienia. Tunel straci na efektywności, ale głośnik jest wystarczająco duży i mocny aby było wystarczająco basu.
Jakość a ilość to dwie różne rzeczy.
Tak jak Marian napisał, nie chodzi o każdy decybel tylko o jakość. Jeśli potrzebujesz decybeli, zrób sobie aktywną pompkę i będzie trzęsła zasłonami.mojej bajce każdy decybel basu jest na wagę złota, inaczej to bym zrobił OZ
Dobrze, walczę dalej z różnymi konfiguracjami tłumienia. Siodło -6dB i lepiej nie zrobię. Wynik bez i ze zwrotnicą pasywną 230Hz. Moim zdaniem 230Hz nie pasuje do tej konstrukcji. Gdzie lepiej byłoby uciąć ?Wg mnie tworzenie tych twoich hybrydowych konstrukcji nie ma sensu. Skoncentruj się na dopracowaniu tej TL, jeśli się za to zabrałeś.