Tak stoję przed ścianą, której nie przeskoczę...
ISO użyteczne do 800 :?:, pstryknąłem parę fotek na ISO 1600, które później pokazałem właścicielowi D70 i b.dobremu fotografowi - stwierdził, że szum mały...
Nie do końca się zgadzam ale wątpię aby wszystkie inne puchy ją przeskakiwały.
Oczywiście, że pucha to całość chociażby bateria psuła obraz to i tak psuje... ale pisząc, że matryca szumi - ta sama co u Nikona - nie mogę siedzieć obojętnie :lol:.
Nie uważam, że ten aparat to ideał ale kolega chce coś na entrylevel, a nie źródło utrzymania.
Dużym problemem jest zakup alf przez totalnych lamerów i miłośników: pstryknę sobie fotkę.
Potem naoglądacie się tych zdjęć i twierdzicie, że jest do d... System obecny na rynku od 2-3 lat nie wyrobił sobie mistrzów takich jak Nikon czy Canon więc co będziemy porównywać. Poza tym jeśli mamy porównywać coś w skali bezwzględnej to może zaczniemy od a700 czy a900.
Obsługa aparatu i sztuka fotografii to coś ze sprzężeniem zwrotnym :wink: - nie ma puszek idealnych ale dobrzy fotografowie korygują je swoimi umiejętnościami. Dlatego nie spodziewam się po użytkowniku Nikon, Canon, że chwycą soniacza i powiedzą, że jest OK.
Każdy Nikon i Canon jest dobry aby powiesić sobie go na szyi i pokazywać otoczeniu, że jest się fotografem... bez względu na umiejętności.