• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

luxman r-1030 spalone tranzystory NEC D587 oraz B617, jakie zamienniki?

Reakcji
0
Witam, jestem tutaj nowy, przeszedłem z innego forum po licznych perturbacjach na tamtej stronie, posiadam amplituner luxman r-1030 w którym lewy kanał wyjścia głośnikowego zarówno A jak i B grał ok, natomiast prawy początkowo charczał a później kompletnie zamilkł, nie jestem specem od serwisowania i diagnostyki ale gdzieś znalazłem info, że mogą być winne 4 tranzystory przymocowane do radiatora, 2*D587 oraz 2*B617, więc pozamieniałem je miejscami i teraz lewy kanał milczał, za to prawy grał ok więc wina leży po stronie powyższych tranzystorów, teraz moje pytanie: w związku z tym, że w sklepach elektronicznych raczej już nie dostanę tych oryginalnych tranzystorów, kojarzy ktoś jakie modele mogę zastosować jako zamienniki? Pozdrawiam

Ok, wielkie dzięki, co prawda google nie boli, ale ugryźć może :P Czyli zamiat tego D587 mogę zastosować 2SD718, a co z B617? Jego nie muszę wymieniać?

Powrót