• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe coś ze śmieci :)

Reakcji
0
Witam
Jako że kolejne akwarium które u mnie stanęło jest większe niż zakładał projekt :P zmuszony byłem wywalić kolumny które miałem przy komputerze, z resztą i tak były beznadziejne. I do czasu aż nie zrobię nowego mebla pod to wszystko a patrząc na mój kalendarz będzie to pewnie czerwiec może maj, chciałbym zrobić jakieś malutkie kolumienki do komputera bo tak nudno bez muzyczki. :) A nie chcę wydawać na to za dużo pieniędzy bo to tymczasowe rozwiązanie.
I tu się zaczyna seria moich pytań: po 1 maksymalna średnica głośnika jaką mogę tu mieć to 13 cm ja znalazłem w swojej kolekcji tylko dwa Alpierdy ETP-1300S które odpowiadają temu warunkowi. Z informacji jakie dostarczyła mi sieć wiem tylko że maja pasmo 2-12khz :P niby nie wymagają obudowy bo kosz jest zamknięty. Do tego mogę wybrać np GDWT 9/70/1 lub GDKW 9/40 co lepiej?
Będzie to latać pod FONICĄ PW 9013.
Tak więc jaką obudowę polecacie i może podrzucilibyście jakiś gotowy projekt zwrotnicy?
Pozdrawiam

michallodz napisał:
Hiendowe cuda.
Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF. Do tego tlumik tez na ta tubke i cos tam zagra. Obudowe dobierz do midwooferow.. przesymuluj itd. Nikt pod takie cos zwrotnicy projektowac nie bedzie bo to strata czasu :>

no chodzi od 2000 do 12000 Hz :P
ale odpada ten głośnik zrobiłem mała próbę i jest BEZNADZIEJNY! ewidentnie jakiś średnio tonowy bo jakimkolwiek basie można zapomnieć prędzej wybuchnie niż usłyszę z niego coś 'niskiego'
Tak więc może ktoś by mi polecił jakiś w miarę tani i mały max 13cm! głośnik niskotonowy albo moze jakies szerokopasmowe cudo???

wszystko jest lepsze od alpierda :P
no i na aukcji jest tylko jedna sztuka :D chociaz wolabym cos tanszego bo jak mowilem to jest rozwiazanie tymczasowe

Nie no to by wyglądało masakrycznie no i od tych wysokotonowych w samochodowych mozna stracici sluch :D
Znalazłem na allegro tylko gdzie mi aukcja teraz uciekla westra sw 120 703 ohm
mam inne westry i jestem z nich zadowolony wiec chyba policytuje :) i maja po 12cm tylko

n_omyzs napisał:
michallodz napisał:
maja pasmo 2-12khz niby nie wymagają obudowy bo kosz jest zamknięty
przeciez odrazu widac ze to sredniotnowy ;]
n_omyzs napisał:
Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF
i spali glosnik :P
to tonsil - 3,3uF + 0,22-0,4mH bo inaczej glosnik spali

michallodz, moze 10cm alphardy za 6zl + GDWK?

Jesli chodzi o to pasmo to niby widac ze sredniotonowy ale te dane byly niepotweirdzone dlatego nie skreslalem od razu tego glosnika :)
Troche te alphardy sa za słabe na allegro pisza ze maja 15W a wzmanciacz ma 35W wiec moglby by dlugo nie pograc :) licytuje na allegro pare glosnikow zobaczymy co z tego bedzie jak wygram to pokaze i bedziemy myslec.

Troche te alphardy sa za słabe na allegro pisza ze maja 15W a wzmanciacz ma 35W wiec moglby by dlugo nie pograc :)
bzdura! moc przy jakiej będziesz słuchał muzyki na codzień to ok 0,5-3W! Przy 1,5W jest już dość głośno :wink:

[ Dodano: 2010-02-17, 17:29 ]
Ja mam obecnie pod Yamahę AX-700(2x110Watt 8 Ohm) podpięte kolumienki na głośniczkach 10W i cały czas to gra i nic się z nimi nie dzieje

Ale u mnie niemalze zawsze volume jest na max ustawione :) Zobaczymy jak nie ywgram tamtych glosnikow w dobrej cenie to kupimy te alphardy i zobaczymy jak to gra.

miało być tanio amonacor tanio nie wychodzi :P
A ta tonsile ogldalem niestety koles nie ma 8hmowych a ja musze meic na 8 ale w ostatecznosci rozwazam opcje zeby dac dwie w jedna kolumne :P

Pawel S. napisał:
n_omyzs napisał/a
Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF
i spali glosnik
to tonsil - 3,3uF + 0,22-0,4mH bo inaczej glosnik spali
Tonsil oryginalnie montowal do jednej z paczek z gdwk 9/80 pojedynczego konda 6,8uF.

Pomyśl nad arn 116/10. :wink:
GDS 13/30 też fajny pomysł i pozwoli ciąć wyżej wysokotonowca.
Postaram się skończyć w tym tygodniu konstrukcję na nim i powiem co i jak.

Nie wnikam jak je spaliles, ale te gdwk 9/80 siedzialy z kondem 6,8uF i puszczonym pelnym pasmem 20/40 :).. gra to u moich rodzicow do dzis : )

Powrót