Hej, zbudowałem zwrotnicę według symulacji i odpaliłem głośnik. Jeśli chodzi o wrażenia to górka jest super, czyściutka, klarowna i żywa bardzo, środek mimo tego lekkiego spadku na symulacji tez jest bardzo fajny i podoba mi się bardzo, więc jak mniemam zwrotnica została wykonana prawidłowo w miarę (lekka kosmetyka tylko była). Problem natomiast pojawia się z basem... Generalnie jest całkiem ładny i czytelny, ale jest go zwyczajnie za mało - nie za bardzo chce mu się schodzić do niższych rejestrów. Kolumnę udało mi się zestroić na ok 53-54Hz według pomiarów impedancji, kształt wykresu całkiem ładny, pierwszy pik niższy o 3db od drugiego i głęboka studnia, obudowa ok 9L. Głośnik tak jak wcześniej pisałem to 15cm W.15.140.8.MCX.
Wiem ze po takim głośniku za dużo się spodziewać nie można bo jest zwyczajnie za mały w dodatku buda o 1l mniejsza niż zalecana, no ale aktualnie ilością basu deklasują go nawet moje głośniki komercyjne modecoma z subwooferem za 250zł (Zestaw 2+1). W sumie przez to ze góra jest tak ładna, a bas nie chce za bardzo schodzić, mozna mieć trochę wrażenie ze dźwięk jest lekko za jaskrawy.
Czy da się jakoś zoptymalizować jego ilość? Czy zwrotka można wpływać na najniższe rejestry? Kolumna nie jest jeszcze uszczelniona jeśli chodzi o tylną ściankę, która jest łatwo demontowalna i siedzi na wcisk, więc ma lekkie szczeliny, może to wpływa tez na ilość basu?
EDIT: zapomniałem dodać ze głośnik testuję na lewym kanale mono, drugiego jeszcze nie wystrugałem

Kolejna sprawa to końcówka - testuje na avt kicie z TDA1555Q, moze tu jest tez problem?
EDIT2: Kolejna sprawa to wygrzewanie - moze mało basu bo zbagatelizowałem po części wygrzanie?