• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe monitorki do kompa, czyli nic nowego, a może jednak?

Reakcji
0
Witam,
jestem po swojej pierwszej poważniejszej konstrukcji elektroakustycznej. Jest to sub na W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX), parę fotek poniżej, jednak nie to ma być tematem dyskusji. Potrzebuję złożyć coś, co uzupełni mi zestaw oparty o ten sub. W związku z tym chcę abyście polecili mi coś, co zagra z nim całkiem przyzwoicie.

Założenia:
1. koszt przetworników na jedną kolumnę to ok 100 zł max
2. obudowa 5l, ale to takie prawdziwe maksimum dlatego, że mają one stać na biurku obok monitora i nie wadzić
3. muzyka, filmy, gry.

Żeby nie było, że nic nie szukałem to powiem, że widziałem konstrukcje Dolphina na arn-ach, jednak potem znalazłem małe monitorki Pawła w które włożył WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC i póki co chyba przy nich pozostaje. Pytanie czy jest może coś innego małego co nadało by się lepiej i nie kosztowało majątku i jaką wysokotonówkę zastosować. Dodam, że to wszystko nie musi być gotowe na już, mogę sobie to spokojnie dłubać i dłubać. Aktualnie składam preamp Wallina i JIG-a, aby porobić pierwsze pomiary, więc w razie czego w przyszłości nie będzie z tym problemu.

Adam, trochę nie bardzo bo jednak litraż większy. Szerokopasmówka hmmm myślałem ale zostawię sobie go na inny projekt :D
Paweł, co chcesz dać w parze z WM-em?

Taka mała uwaga. Przewodu od trafa przy złączu strasznie Ci wystają. Nie trudno o zwarcie.
Paweł pewnie chce wykorzystać nową pj albo tą nową podobną do AWX

13cm nawet w tych 4-5 litrach da wiecej basu i bedzie glosniejsze.
Szerokopasmowki mozesz kupic tangbandy ktorych spro kupilismy a teraz czesc z nas odsprzedaje...

Do WMa cos adekwatnego rozmiarem i cena ;) (nie mission!)

PJ zastapil PC
Jest tez glosnik w posredniej cenie - wyglada identycznie jak AWX ale bez miedzi.
Wszystkie obecnie GDWK maja te same kopulki

Teraz mam dylemat czy wziąć tego 5.1 czy 4.1, kosztem zmniejszenia miejsca na biurku. Czy mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć czy warto doinwestować do tego droższego PC z X na końcu, czy zostawić sobie te 25zł w kieszeni ;) i czy ktoś kto słyszał tą kopułkę mógłby ją porównać z GDWK 8/50/1 8Ω posiadam satelitki tonsila premium i nie wiem czy mam się spodziewać poprawy jakości, czy może pogorszenia.

Tej drozszej jeszcze nie odpalilem - szkrzynki sie robia dopiero.
Do tonsila to mozna najtansze PC porownywac.
Ale wooferki tonsilowskie przyjemne ;)

Czy ktoś już słuchał tych nowych białych STX i może kilka słów o nich powiedzieć - myślę, że warte do rozważenia w tym budżecie?

Mam je właśnie na warsztacie. Pewnie w niedzielę pojawi się opis projektu w podłogówce, razem ze zwrotnicą.

Powrót