Akurat tych nie, mierzyłem inne STX'y kiedyś tam, ale to nie ma znaczenia, podałem przykłady na podstawie danych od firmy STX. Generalnie jakieś problemy są ze wszystkimi taniochami.
Odnośnie perełek, to oczywiście, nie każdy drogi jest w 100% udany, tam również są perełki. Ja również staram się omijać te nie udane. Nie mniej perełki droższe są oczywiście lepsze od perełek tańszych. Ja pisałem ogólnie. Poza tym jest jeszcze inna kwestja, jeśli komuś się uda trafić z obudową i filtrami to czasem się to rozpowszechnia i jest uznawane za dobre. Natomiast jeśli jakiś głośnik jest trudniejszy w aplikacji i do tego drogi (czyli mało rozpowszechniony) to może zostać uznany za nieudany.
Jeśli chodzi o pomiary i ich wyniki, to nigdy nie trafi się w 100% w identyczne wartości wszystkich parametrów, nawet jeśli się zmierzy ten sam głośnik ponownie. Dlatego powinno się wykonać kilka pomiarów (np. 3) i kilku sztuk (np. 3) aby uśrednić. W naprawdę dobrych firmach np. przy produkcji membran etc. waży się je z bardzo rygorystyczną tolerancją, również nakładanie kleju jest rygorystycznie przestrzegane. Natomiast PHL uznawany za jeden z najbardziej neutralnych dźwięków nie kryje się i podaję w parametrach tolerancję na Fs +/- 6Hz. Niestety wykonanie dolnego zawieszenia z powtarzalnością w granicach 99,99% jest po prostu nie możliwe, przynajmniej dzisiaj. Niektóre bardzo dobre firmy przecież parują głośniki właśnie ze względu na różnice pomiędzy nimi.
Przy pomiarach ważne jest również czy podane parametry są wykonane na głośniku prosto z pudełka, czy po jego wstępnym dotarciu, różnica w wyniku jest znacząca, ale głównie to wpływa na niski bas (lub jego brak) i szybkość impulsu.
Natomiast jeśli chodzi o taniochy, to raczej nikt nic nie waży, kleju leje się tyle "ile trza", zawieszenia są wykonane w najtańszej technologii i z najtańszych materiałów (duuża tolerancja, łatwo się rozciągają, czasami pozostają lekko
zapadnięte na głośniku), etc. Tani producenci przy sprzedaży stosują chwyty marketingowe jak kuchaża Chińskiego w skeczu Ani Mrumru.
Jeśli chodzi o brzmienie, mając doświadczenie można mniej więcej ocenić jak może brzmieć jakiś głośnik na podstawie parametrów i materiałów z jakich jest wykonany i dokładności wykonania (co również wpływa na parametry). Oczywiście nigdy nie ma 100% pewności, ale jest jakieś wyobrażenie, które się w sporej ilości przypadków sprawdza.
do Sound Wave
Jesteś jakiś naiwny i niemiły, naiwny bo 120mm na zewnątrz może oznaczać 70mm wewnątrz (chodzi o otwór wew. oczywiście - w celu obniżenia kosztów). Po twojej wypowiedzi na temat cewki wynika, że po prostu nie masz o tym pojęcia. Poza tym wydaje mi się, że jesteś z kręgu uwielbienia STX lub uprawiasz marketing dla nich i wszelkich przeciwników potempiasz. Nie mam zamiaru się męczyć z takimi co piszą takie teksty.
Ja jestem wolnym strzelcem i nikogo nie faworyzuję, jedynie uważam, że te najtańsze Chińskie produkcje są dość marne. AraS'owi zaproponowałem perełkę, tyle, że Czeską. A niektórzy chyba mają do mnie jakieś pretensje (wyznawcy STX ?). Odchodzi mi ochota na pisanie czego kolwiek na tym forum, co zapewne ucieszy niektórych.