• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

małe pytanko...

Reakcji
0
Witam Wszystkich...
Mam takie jedno małe pyt. Robie kumplowi kolumienki na 2x 20cm basowe głosniki, sa to głośniki "noname" jaką proponujecie zrobić to nich bude... (jaki zastosować litraz ?) i strojenie oczywiście bedzie na ucho :lol:
Z góry :thx: na odpowiedz

Tomek(tomek),
człowieku weź mnie nie odsyłaj do jakiś artów... bo jak by tam było gdzieś napisane to bym sie nie pytał o to w tym topicu :???:

po pierwsze troche kultury, a po drugie naucz sie czytac, bo skoro mowie ze jest to jest :

http://diyaudio.pl/portal.php?show=4

ale widze ze jestes leniwy i masz w dupie czytanie tego co jest na stronie głownej a wiec ci to zacytuje
Średnica głośnika = Wymagana objętość:
13 cm = 2 - 8L
16 cm = 5 - 25L
20 cm = 15 - 50L
25 cm = 30 - 70L
30 cm = 45 - 150L

ps.: przepraszam za wulgaryzm, ale juz nie moge jak taki gowniarz sie zuca twierdząc ze nie ma nic takiego na stronie głownej.

PS2.: są to wartosci stosowane przy obudowie zamkniętej, ale mysle podobne są przy obudowie otwartej, tyle ze bez parametrow TS raczje nie obliczysz rurki BR ,a wiec trzeba bedzie dobierac ja na "oko"

:), ale ja np, dalej bym nie wiedzial jaka bude zastosowac miedzy 15 a 50L jest spora roznica, a jakbym mial glosnik 30 cm to juz wogole.... :|
ale ja bym dal ok 30-40L na 2 glosniki na twoim miejscu :)

Powrót