• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe, zgrabne kolumienki dla niewymagającej Pani

Podobają mi się te kolumny na Daytonach. Ciekawi mnie taki wzmacniacz na panelu ze zwrotnica aktywna tylko gdzie i za ile to dostać i jak szukać?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

To chyba były monitorki na szerokopasmowych Fountekach.

Jaki przetwornik do 1droznych monitorkow?
Tang band, rs100, cos z sb lub morela?
Rzuccie opinie to zamowie z usa i za jakis czas przydałby sie forumowy projekt bo jest parcie na 4litrowe biurkowce

Dobra, do tego będzie klasyczny wzmacniacz o niewielkiej mocy, więc chodzi o pasywną konstrukcję diy. Szerokopasmowa brzmi całkiem w porządku, ale czy taki rs100 wystarczy żeby nagłośnić w odpowiedni sposób pokój 12mkw?

Ostatnia edycja:
czy taki rs100 wystarczy żeby nagłośnić w odpowiedni sposób pokój 12mkw?

Zależy od wymagań.
Jeśli chodzi o głośność samego głośnika, to jeśli był by odcięty od dołu + mały subik, to tak.
Natomiast czy sam z siebie nagłośni 12mk basem, no to tutaj może być ciężko.
W wersji aktywnej z korekcją w dużo większym pokoju dawał radę.

Nie nakłaniam do zakupu Daytona, kieruje się tylko wielkością obudowy która to przy Daytonie będzie mniejsza niż w przypadku projektu Pawła.
Zapewne monitorki Pawła zagrają lepiej.

Bez bezpośredniego porównania ciężko stwierdzić, ale już sama wielkość głośnika basowego i jego parametry mówią że basu powinno być więcej.
Oczywiście tutaj zwrotnica też robi swoje, przy Daytonie też byś musiał kombinować z filtrem.

Ma byc male, miec bas, naglosnic spory pokoj i nieduzo kosztowac... Cos mi sie wydaje, ze kolega ma chyba zbyt wybujala fantazje :)

Ja myślę, że w takim przypadku pozostaje dżin z lampy, który takie marzenie spełni ;) albo tanie, albo dobre... Pamiętam ze swoich poszukiwań projektów - albo tanie, albo dobre. I albo głośne i z basem, albo małe ;)

Ma grać. Lepiej od zestawów komputerowych za 200zl. Nic więcej. Nagłośnić to duże słowo może. Po rodu grać lepiej niż tv.
Macie w tytule, że dla kogoś nie wymagającego, ma zagrać po prostu lepiej od zestawów komputerowych co wydawało mi się logicznym porównaniem, pasywne, niezbyt szerokie i łatwe do napędzenia, czy to dżin z lampy? Nie wydaje mi się, jak nie macie pomysłów to zbędne komentarze zachowajcie dla siebie.
Czy jak napiszę lepszy stosunek cena/jakość do gotowych tanich kolumn 2.0 aktywnych to już rozjaśni się?

Ostatnia edycja:
Przeciez juz dostales propozycje, sporo pomyslow, ale chyba nie do konca masz swiadomosc tego, ze im tansze diy tym mniej oplacalne.

Mam mam. Dlatego pytałem o Daytona a nie stxa czy coś. Propozycje mi się podobają, szczególnie na szerokopasmowych ale nie miałem okazji słuchać coś lepszego niż noname więc ciekawi mnie jak sobie toto w pojedynkę poradzi. Dzięki wszystkim. W razie czego możecie podesłać inne propozycje które rozważę, gdyż jeszcze sporo czasu na podjęcie decyzji.

Powrót