• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mało basu w kolumnach.

Reakcji
0
Witam.
Niedawno kupiłem kolumny Tannoy Mercury MK II. Po odpaleniu kolumn okazało się, że średnica i góra są bardzo dobre, ale basu jest po prostu mało. Generalnie to słucham spokojniejszej muzyki, więc mi to aż tak bardzo nie przeszkadza. Podłączałem te kolumny pod Wega JPS-352 (30W), ITT Hifi 8033 (~30W), Denon PMA-500ae (51W). Wszędzie grało podobnie. Mam zintegrowaną kartę dźwiękową. Jak myślicie czy wymiana karty dźwiękowej lub wzmacniacza coś pomoże czy to po prostu taka charakterystyka brzmienia? Może ktoś miał te kolumny?

Przeniosłem kolumny do innego pokoju, pokombinowałem z ustawieniem i dalej nic. Trochę poczytałem o tym CD i w sumie mógłbym kupić coś za około 200zł, tylko czy warto inwestować w CD za taką kwotę czy może lepiej kupić lepszą kartę dźwiękową?

Postaw je plecami dość blisko ściany na jakiś ciężkich stabilnych, niskich standach.

Witam ponownie. Zmieniłem źródło z Sound Blaster SB0100 na Audiotraka Prodigy HD2. Dźwięk się poprawił, szczególnie stereofonia. Jedno mnie zastanawia, karta ma wyjście na słuchawki i 2xRCA do wzmacniacza. Jeżeli włączę i słuchawki i wzmacniacz jednocześnie to może coś się stać karcie?

Nic się nie stanie, każde wyjście obsługują niezależne wzmacniacze operacyjne.

popatrz też jak masz ustawiony korektor w odtwarzaczu oraz w sterowniku (o ile jest). Ja mam SB Audigy SE ze zmodowanymi sterami i uwierz mi, w konsoli CT ustawiłem korektor i w winampie, a grać to gra bosko, już lepiej nie będzie. Kup takiego SB i tez wgraj zmodowane stery, do 80 zł nówkę dostaniesz tę kartę.

Powrót