• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały DAC do Sennheiser HD598

• Autor wątku Autor wątku Piotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Moi mili akustycy.

W moim Lenovo padła dźwiękówka. Szukam karty (czyli DAC'a), który spełnia warunki:
- Dość tani, czyli max 200zł
- Mały (czyli coś wielkości pendrive, ew. pudełka papierosów ;)
- Bardzo dobra jakość dźwięku (nie musi być wybitna - bo to kosztuje tysiące, lecz nie chcę chińszczyzny za 5zł)

Znalazłem taki model: http://allegro.pl/dac-sennheiser-usb-wzmac-sluchawkowy-299-bcm-i3857844531.html (nie wiem, czy weszły jakieś zmiany w regulaminie w ostatnich 9 latach, ale wybaczcie weteranowi, jeśli nie można wklejać linków do portalu aukcyjnego). Sennheiser - marka znana i uznana, przeze mnie lubiana. Zalicytowałem, bo może uda się złapać za grosze. Lecz naszła mnie myśl - warto? Co polecacie?

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

- Dość tani, czyli max 200zł

- Bardzo dobra jakość dźwięku

Te dwa stwierdzenie się troszkę wykluczają.... aczkolwiek można coś poradzić.

Mam dokładnie te same słuchawki podłączone do EMU - 0204 i myślę, że nic ciekawszego nie znajdziesz. Jeśli chcesz tanio to musisz szukać używek EMU - 0202. Wydaje mi się, że ktoś tutaj na forum "ustrzelił" takie cudo w kwocie do 200zł na Allegro. DAC, ktory podałem nie spełnia jedynie warunku wielkości ( jest większy niż paczka papierosów ) - aczkolwiek zda egzamin urządzenia przenośnego w 100%. Osobiście woziłem go w torbie z laptopem.

Dzięki Żółwik. Zerknę na EMU.

Są jeszcze za nieco ponad 200zł DAC Creative, z pilotem i regulacją głośności, wydają się fajne i pewnie brzmią przyzwoicie, jednak musi być coś małego i bez zasilacza. Najczęściej laptopa mam na kolanach, więc dodatkowe pudełko byłoby mało praktyczne.

Pozostaje szukać dalej.

Fiio całkiem przyzwoite :)

Mam nadzieję, że wygram tego Sennheisera za 10 zł ;) Licytujących nie widać więc jest szansa.

W razie czego kupię Fiio.

Wygrasz pewnie, bo nie ma chętnych. A już Ci piszę dlaczego. Na zdjęciu jest UUSB4 a w opisie UUSB1. Poproś sprzedającego o zdjęcie zrobione przez niego, a nie ściągnięte z netu.

Na stronie amazona jest ten model podpisany jako UUSB1 :rolleyes: Tutaj >>>>> ( http://www.amazon.com/Sennheiser-UUSB-Sound-card-USB/dp/B000Y9TQWK ). Poszukałem i wpisując UUSB1 i UUSB4 otrzymujemy podobne wyniki - może nawet Sennheiser nie wie jak nazwał poszczególne wersje??? Mniejsza o to, bo nawet ta z allegro bardziej mi się podoba, jest mniejsza i jest ładniej wykonana, i kabli ma mniej.

Zdjęcie z aukcji jest zdjęciem wykonanym przez sprzedawce i dokładnie to otrzymam po wygraniu. O fotki i zrzut ekranu (jak system widzi DAC'a) prosiłem wczoraj. W systemie DAC rozpoznawany jest jako "Sennheiser USB". Faktycznie ten Sennheiser kosztuje w okolicach 80-90 dolców (pisałem do amazona, żeby upewnić się, że to nie ściema) więc jest o co walczyć :o Inny model na allegro, taki mały, kosztuje... tysiaka!!!

Jak wygram zdam krótką relację z odsłuchów, może komuś się przyda :)

Tutaj http://allegro.pl/005374-sennheiser-uusb4-adapter-karta-dzwiekowa-i3744023972.html kosztuje nawet 379PLN i jest to UUSB4. Zwariować można :biggrin:

A znów tutaj http://www.telecomhunter.nl/sennheiser-uusb4-adapter-2x3-5mm-to-usb.html jest inny niż z aukcji i opisany jako UUSB4, na dodatek kosztuje 80 Euro! :o :lol: 80 Euro a 80 dolarów, to jakby nie patrzeć, jakieś 80 złotych różnicy :D

Najważniejsze, że na allegro kupuję dokładnie to co jest na zdjęciu. Do końca życia nie będę wiedział tylko, czy mam UUSB1 czy UUSB4, jednak będę musiał z tym jakoś żyć :flapper:

Ostatnia edycja:
Na Allegro pojawiło się EMU 0202. >> LINK

Cena 250zł - Jeśli chcesz coś pożądnego to kup to i nie zawracaj sobie głowy takimi popierdułkami jak ten DAC Sennheiser'a.

Aukcje Sennheiser'a obserwuje 14 osób więc nie masz szans na kupno "po taniości". Poza tym z wątpie, żebyś z tego Sennheiser'a uzyskał jakąkolwiek "jakość" i wzmocnienie.

DAC EMU to rozwiązanie, które możesz wykorzystać nie tylko na słuchawkach...

Dzięki Żółwik za cynk. Doceniam. Tylko kwestia jest następująca - to musi być małe, bo laptopa mam na kolanach, siedzę na sofie, a jak wstaję odkładam na stolik. Wnioskuję, że EMU ma zewnętrzny zasilacz, EMU jest dość spore i to mi komplikuje sprawę. Wyglądałoby to tak, że wstaję z fotela, zamykam pokrywę lapka, kładę EMU na lapku, odłączam zasilacz ze sciany i dopiero się przemieszczam... trochę upierdliwe.

Jak dla mnie pewne jest, że gra to przyjemnie, w końcu Sennheiser zrobił to pod swoje słuchawki i trudno zarzucić Sennheiserowi że produkuje coś marnej jakości. Skoro kosztuje on blisko 400zł, to też myślę, że rynek zweryfikował jakość, a i sam Sennheiser dopasował kwotę do jakości.

Gdybym potrzebował coś stacjonarnego, np. DAC pod zestaw hi-fi, na pewno brałbym coś większego, do 1000-1500pln :) W tej chwili rozmiar (i to o dziwo - MAŁY ;) ) ma największe znaczenie.

Obserwującymi się nie przejmuję, zawsze jest ich dużo, a potem minutę przed końcem ktoś pyknie o 2zł więcej i na tym koniec. Sprzęt wart 200 sprzedany za 5.50 ;)

Dzięki Żółwik za cynk. Doceniam. Tylko kwestia jest następująca - to musi być małe, bo laptopa mam na kolanach, siedzę na sofie, a jak wstaję odkładam na stolik. Wnioskuję, że EMU ma zewnętrzny zasilacz, EMU jest dość spore i to mi komplikuje sprawę. Wyglądałoby to tak, że wstaję z fotela, zamykam pokrywę lapka, kładę EMU na lapku, odłączam zasilacz ze sciany i dopiero się przemieszczam... trochę upierdliwe.
To po co szukasz zewnętrznej dźwiękówki? Swoją drogą emu 0202 0204 nie mają zasilaczy, zasilane są z usb.

Jak dla mnie pewne jest, że gra to przyjemnie, w końcu Sennheiser zrobił to pod swoje słuchawki i trudno zarzucić Sennheiserowi że produkuje coś marnej jakości. Skoro kosztuje on blisko 400zł, to też myślę, że rynek zweryfikował jakość, a i sam Sennheiser dopasował kwotę do jakości.
Odnoszę wrażenie że decyzja już zapadła,a kolega Piotr chciał jedynie potwierdzenia tej decyzji:)

Gdybym potrzebował coś stacjonarnego, np. DAC pod zestaw hi-fi, na pewno brałbym coś większego, do 1000-1500pln
Tu e-mu też się nie "łapie" bo jest za tania?A Wy dalej swoje.Tylko czekać aż dystrybutor podniesie cenę tych kart:biggrin:

To po co szukasz zewnętrznej dźwiękówki? Swoją drogą emu 0202 0204 nie mają zasilaczy, zasilane są z usb.

Napisałem w pierwszym poście - dźwiękówka umarła i jest to udowodnione, potwierdzone przez kilka osób i serwis. Nie działa ani wyjście, ani wejście.

Roman - zapadła, a raczej musiała zapaść. Musi być małe, co powtarzam i uzasadniam dlaczego :) Do stacjonarki wziąłbym coś większego, bo lubię duży sprzęt audio (najlepiej w standardzie 43.5cm szerokości). Nic podobnego nie ma w sklepach, poza kartami 7.1 :D HD :D za 5zł :D Inny model wielkości Sennheisera kosztuje 999pln.

Dźwięk dźwiękiem, lecz ergonomia użytkowania jest ważniejsza.

W sumie tyle, dziękuję za pomoc wszystkim :) Jeśli temat jest mało istotny dla forum, to proszę o jego usunięcie.

Ostatnia edycja:
Sprawdź SB Hi-Fi Go! mam taką kartę, jak na małego pendriva sprawdza się całkiem nieźle.

Powrót