• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały problem ze "złamaniem" bassreflexu :)

• Autor wątku Autor wątku nosb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Panowie strugam obudowe i mam problem z BR :/

Głosnik to AXX1515

Obudowa ma po odjeciu przestrzeni na BR i głosnik około 75 litrów.

BR ma 36 cm wysokosci i 6 cm szerokosci. Powinien miec według winisd 36,7 cm przy strojeniu na 42 hz.

Zastanawiam sie czy nie dac nizszego strojenia (muza głównie HH)

Nie oczekuje przesadnej jakosci : raczej mocnego uderzenia w niskich rejestrach.

Wiec co radzicie co do strojenia ??

I druga sprawa : BR ma miec powiedzmy te 36 cm i musze go "złamac" bo sie nie miesci na długosc (skrzynka jest dosc szeroka i płytka bo wchodzi na całą szerokosc bagaznika do kanapy)

Musze go złamac w ten sposób :

a27fd299a998a66c.jpg

Nie moge go złamac na tylniej sciance bo jest pochyła. Jakie mam tam miec wymiary ?

Myslałem długo jakie mam dac ale nie chce zrobic na pałe i wole spytac.

Pomózcie szybko bo bym to dzisiaj złozył moze ;)

glugosc po "srodku" tego tunelu powinna sie zgadzac. daj lepiej strojenie na 40Hz bo jak ostatnio zmierzylem obudowe z takim tunelem to strojenie wyszlo mi wyzej niz wyliczylem (strojone na 32Hz a wyszlo 35Hz)

swoja droga to strasznie duzy ten port bedzie wiec masz pewnosc ze niebedzie zadnych niepozadanych dzwiekow ;)

No duzy to on bedzie. W sumie jest złozona skrzynka tak wstepnie ale bez sklejonej dolnej płyty tylko skrecone ;) musze sprawdzic co ja tam wymodziłem ale chyba dałem dłuzszy wczoraj niz te 35 po srodku ;)

Zaraz zobacze :)

Dzieki za odpowiedz bo dosłownie siedziałem przed kompem i czekałem az sie ktos zlituje i podpowie :D

[ Dodano: 2007-09-14, 11:57 ]
Wiec obudowa ma dokładnie 79 litrow po odjeciu miejsca na BR i głosnik. miałem port 34 cm długosci idąc srodkiem czyli strojonko na 42 hz... Chyba go wydłuze zeby nizej zszedł troche ;)

42hz to nieco za wysoko imho, szczególnie że nie masz choćby JIG-a żeby móc za pomocą wykresu impedancji sprawdzić strojenie rzeczywiste. Problem jest o tyle niemały że tunel jest dość niekonwencjonalny, do tego złamany.
swoja droga to strasznie duzy ten port bedzie wiec masz pewnosc ze niebedzie zadnych niepozadanych dzwiekow ;)
Tego nie można być pewnym ,gdy miałem lanzara pro dc15 to mimo że port był jeszcze większych rozmiarów to nadal świszczało, chodzi tu też o wyprofilowanie portu, o zagięcia tunelu itd.

Poskładałem ze strojeniem na 39 hz (ale cholera wie jakie wyszło) . Zmniejszyłem szerokosc tuelu na 4,2 cm zeby mozna uzyskac nizsze strojenie krótszym tunelem. Poskładane i gra. Baaardzo głosno gra :) Chyba nawet za głosno ;) A strojenie to nie wiem w sumie na ile jest realnie ale chyba mogłoby byc nizej ;)

Powrót