• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały subwoofer

Reakcji
0
Witam wszystkich miło i serdecznie.
Po świętach chciał bym się wsiąść za zrobienie małego aktywnego subwoofera. Chciał bym aby była to obudowa typu bass-reflex , ale przy małym litrażu i głośniku 25cm mógł bym się pokusić o zamkniętą. Wzmacniacz jaki planuje zastosować to A-11 z STX. A oto głośniki między którymi się waham :
1.GDN-22-140-8-SCX
2.ARN 266/05/8 22cm 8Ohm
3 =//= 226/07/8Ohm

Nie pisał bym gdy bym pytań nie miał , a mianowicie ; który głośnik lepszy , i jeżeli ktoś zaproponuje dany lub inny to też proszę o sugestie czy b-r czy zamknięta.
Obudowa nie większa niż 35-40L , chodzi mi o małe wymiary. Mam nadzieje że temat zostanie potraktowany poważnie i nie wyląduje w koszu. Pozdrawiam.

DaVid napisał:
Wzmacniacz jaki planuje zastosować to A-11 z STX
ale jaki jest sens kupowania wzmacniacza 50W za takie pieniadze? to juz lepiej dolozyc i kupic mivoca
DaVid napisał:
A oto głośniki między którymi się waham :
1.GDN-22-140-8-SCX
2.ARN 226/07/8 22cm 8Ohm
zdecydowanie STX
do niego obudowa ok 30 litrow o ile dobrze pamietam

Ile możesz przeznaczyć pieniędzy na głośnik?

Ten wzmacniacz jest słabiutki. Ma 50W @ 4ohm, więc szukałbym raczej głośnika 4 ohmowego. Przy 8 ohmach może mieć ok. 30W.

[ Dodano: 2008-12-20, 17:45 ]
Poza tym musisz mieć wyjście na suba w amplitunerze bo wzmacniacz nie ma filtru DP.

popatrz na panel Irka - mocy ma sporo, kosztuje rozsądnie. w STX drogo wychodziły te wzmaki. ja mam STX 22 ale model SS z kevlarową membraną i ładnie śmiga.

na głośnik z przesyłką do 100zł , wzmacniacz do 200zł . Harman132 ma wyjście spoko :D Chyba że dobry głośnik to do 150.

DaVid, zobacz dzial ogloszen - masz tanio do kupienia panel mivoca
do tego glosnik 4ohm/100-120W i bedzie fajny subik ;)

Na mały subwoofer może nabałby się Tonsil GDN 20/80/2. Osobiście bardzo mi się podoba jego brzmienie. Nisko schodzi i wydobywa z siebie miękki, przyjazny bas:]

Fakt 135zł to sporo , jednak wizualnie wypada świetnie , a i opinie dobre . Zadam pewnie i dziwne pytanie - dlaczego nikt nie robi nic na alphard np. LW 800 ? Co one mają w sobie że jest NIE TAK ? Jak na razie wygrywa STX (1) . Proszę o odpowiedz na temat alpharda.

Fakt 135zł to sporo , jednak wizualnie wypada świetnie , a i opinie dobre
22scx kosztuję połowę tego, a wcale gorszy nie jest, mniej mulący nieco i bardziej kopiący. Wizualnie też lepiej wypada bo ma normalny kosz, a nie takie coś co trzeba ukrywać za obręczami ozdobnymi.
Ten głośnik nie jest wart tych 130 paru zł , szczególnie że do niedawna jeszcze za 150zł można było mieć MDSa 08.

DaVid napisał:
Zadam pewnie i dziwne pytanie - dlaczego nikt nie robi nic na alphard np. LW 800 ? Co one mają w sobie że jest NIE TAK ?
strasznie jednostajnie grają, pomijając resztę to największa ich wada.

A jak by zrobić do tego SCX sześcian o boku 30cm , co brutto daje 27 L ? Czy litraż który pozostanie nie będzie za mały ? bo dając 33cm już wychodzi 35L (brutto) . Wymiary podaje na płycie 18mm. Nadal nie wiem czy zam. czy b-r.

No reczej tak pozostanie , tylko dokładniej prześpię się z kształtem obudowy czy typowy sześcian czy węższy a dłuższy. Czyli BR :D dobra , fajnie , ale jak ktoś coś chce to niech pisze. Pozdrawiam

A powiedz mi @dolphin123 czy idzie na tym głośniku słuchać "cicho" muzyki , i jak zachowuje się przy dużej głośności ?

DaVid napisał:
No reczej tak pozostanie , tylko dokładniej prześpię się z kształtem obudowy czy typowy sześcian czy węższy a dłuższy
jak szescian to glosnik na dole. osobiscie bym robil "jamnika" ale z odpowiednimi proporcjami.
glosnik i tunel na froncie a reszta tak zeby ladnie sie prezentowalo ;)

Co do wzmaka to ja polecam mostek TDA7294 irka, u mnie śmiga od niedawna na stx 22/120/8 SS w obudowie br 35l i dla mnie spoko, jakby mieć jakieś trafo za 50zł to za 180zł masz super wzmacniacz :grin:

Powrót