• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały zestaw 2.1 do komputera.

Reakcji
0
Witam.
chcę zbudować sobie mały zestaw 2.1 do komputera - monitory jakie wybrałem to GDN 14-100-8-SCX + GDWK PJ każdemu audiomaniakowi znane - wybrałem pewnei ze względu na cenę ale również na to jak brzmią (słyszałem u kolegi).

Ale mam problem z wyborem subwoofera. Myślałem o GDN 22-140-8-SCX w klasycznym BR, ale potem przyszła mi ochota na BP a potem na jeszcze jakiś większy głośnik np. GDN 27 :) pomóżcie coś skompletować.

Na suba to tak przyzwoicie mam symboliczne 400-500zł.

o b-p zapomnij
jak chcesz wiekszego to albo STX albo szuka czegos z samochodowek

czym to chcesz zasilac?

Pokój mam ok. 20mkw.
Teraz mam Altony ale dla mnie trochę za duże i już mi się patrzeć na nie nie chce ;P

Gabaryty nie grają roli.
A co do GDN 22-140-8-SCX to myślałem o mostku na TDA7294.

Interesowało by mnie skierowanie głośnika w podłogę i obudowa na kolcach a BR z przodu. I tutaj interesowały by mnie też 2x8" skierowane w podłogę.

Na zapytanie czy ma być szybki czy z zejściem to nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Jako, że monitory nie radzą sobie z przenoszeniem niskich częstotliwości powstanie sub.
Ma on być do PC (gry), TV(ale rzadko filmy-jakieś seriale itp.), Radia (czasami lubię posłuchać Eski itd.) nie musi być tutaj "potężnie" żeby mi szklanki z biurka spadały - oczekuję od niego, że doda mi takiego pomruku i trochę zatrzęsie ziemią ;D bas ma być szybki nie mulący ale żeby też miło się tego słuchało - nie jestem dresem z malucha ;P

Ale kurczę nie chce klasycznego Br:) interesuje mnie jak zabrzmi ten głosnik w BP 6rzędu.

Mój sub ma być wyjątkowy nie tylko skrzynka i br - zainteresowały mnie 2xGDN 22SCX skierowane do podłogi, kolce kilku centymetrowe i BR z przodu...

Maciek M. napisał:
Ale kurczę nie chce klasycznego Br:) interesuje mnie jak zabrzmi ten głosnik w BP 6rzędu.
ale nikt nie robi takich skrzyń bo to jest bardzo trudne w domowych warunkach. Trzeba mieć sprzęt pomiarowy i doświadczenie.

Sprzęt pomiarowy do Band-Passu ?

Hm...zawsze myślałem że liczy się pojemność pierwszej komory i komory drugiej i odpowiednio się ją stroi.

Jednak mnie to nieco przerasta:)

A może jakiś większy głośniczek który da się zasilić (narazie) mostkiem TDA7294 ?
A moze GDN 30/100/11 od Tonsila ?
Czy już może lepiej zrobić tego suba na 2xGDN 22SCX i do jednego TDA7294 dać większe zasilanie żeby już wyciągnąć to 100W/8R i po jednym takim układzie na jeden glośnik ?

Myślałem też o tandemie (isobarik) ale nie podoba mi się jak ten głośnik wystawał by do podłogi (tak trochę wieśniacko-przepraszam za określenie).

[ Dodano: 2010-03-19, 07:14 ]
A co myślicie jakby zrobił jakieś lepsze monitorki np. z głośnikami z serii AXW bądź AKX ?
Mam na razie głośniki do monitorków ale już mam chętnego na ich kupno więc łatwo się ich pozbędę ale może kupię coś za kilaset złotych więcej co zabrzmi lepiej ?

[ Dodano: 2010-03-19, 19:15 ]
Ktoś coś podpowie ?

Na razie dostanę przy tym SCX-ie i PJtce.

Ale pomóżcie wybrać subwoofer;P a konkretnie to głosniki do niego;)

[ Dodano: 2010-03-21, 21:18 ]
A możecie mi wyjaśnić dlaczego GDN 14-SCX nie moze wystepować w wersji MTM (2xGDN) wiem ze cos z impedancją ale nie można tego jakoś zrobić inaczej niz z MB (chodzi mi o glosnik centralny).

[ Dodano: 2010-03-23, 07:30 ]
Nikt nie wie ?

[ Dodano: 2010-03-24, 15:28 ]
Ok monitorki juz w budowie teraz pomóżcie wybrać tego Suba :)

Powrót