• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

maestro II 180

Szczerze to gówno widać na tych pomiarach, weź zrób je porządnie, pokaż jak wygląda cięcie poszczególnych głosników.
Wtedy będzie coś widać ..
Po co robisz korektę w zwrotnicy jak masz lipne pomiary.
1. Pomierz wszystkie głośniki osobno podłączone do zwrotnicy, następnie całej, nałóż wszystko na jeden wykres, dodatkowo możesz zrobić pomiary w przeciw fazie
No i te wyskalowanie..

Oto pomiary:
6339993000_1394047194.jpg

7633096900_1394047195.jpg

8043357400_1394047196.jpg

9052766700_1394047197.jpg

Ostatnia edycja:
przeskaluj to!
daj zakres 50-60db w osi Y

albo wrzuc plik do SW bo chyba nie za dobrze te pomiary zrobiles

To nie jest break-up. Ten głośnik ma polipropylenową membranę i nie powinien mieć tak zaznaczonego łamania. Wygląda jakby czegoś brakowało w gałęzi filtra średniotonowego. Jaką rezystancję ma cewka?

To może spróbuj do kondensatora równoległego z głośnikiem średnio tonowym dostawić w szeregu rezystor - 1 -2,2 om ?
Jesteś pewien że zwrotnica jest prawidłowa ? Nigdy nie wiedziałem opublikowanego schematu Maestro II 180/

Paweł dobrze gada, wrzuć plik zapisany w formacie *.swd czyli zapisany w speaker workshop to sobie to przeskalujemy jak trzeba bo TY dalej przeskalowane masz kiepsko, do tego wydaje mi się że te pomiary nie są dobrze zrobione.

Z braku czasu trochę się ociągałem.

Tak jak sądziłem , najprawdopodobniej w schemacie jest zmiana w stosunku do oryginalnie montowanych zwrotnic. Jest to kondensator równoległy do GDN 15/40/4 .
Jego wartość jest zawyżona i po wstawieniu kondka o wartości 1 uF charakterystyka sie linearyzuje.

A na orginalnej zwrotnicy odwróć polaryzację wysokotonowego i wtedy zrób pomiar.

Po odwróceniu fazy znika dołek ale pojawia się spora górka między na 4 kHz .

W oryginale siedzi na bank 3.9uF,sprawdze jak wygląda charakterystyka po zmianie na 1uF.

Wygląda kiepsko :lol:

Jak na podział powyżej 4 kHz jest spora cewka co determinuje użycie małej pojemności.

Ostatnia edycja:
Zwrotnica do kompletnej przebudowy opartej o pomiary i odsłuchy.
Osobiście to dla GDWK 3 rząd bym dał i wtedy niższy podział . Co zrobi autor tematu ?

Powrót