• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Magicy :) automatyka??

O ile jeszcze dobrze pamiętam to powinno to wyglądać tak:
s=tf('s');
T=1;
k=1;
K=k/(s*(T*s+1));
Kt=K*1/s;
step(Kt);

Oczywiście stała czasowa i wzmocnienie możesz sobie zmienić :wink:

kurde a dlaczego tak ??
Wcześniej jak mialem na zajęciach :

G(s)=k/T+1
to zgodnie b0 = k, a1=T, a0=1 wpisywałem G(s) = tf( b0, [a1 a0]) czyli np G(s)=tf(1, [1 1])

Problem w tym ze jak mam G(s)=k/s(T+1) przekształcam na k/Ts2 + s czyli b0=k, a2=T, a1=1 ale gdzie a0?? hm...

michone, są dwa równoważne sposoby zapisu transmitancji w Matlabie. Skasuj średnik w linijce:
K=k/(s*(T*s+1));
i w CommandWindow sam zobaczysz, że ta transmitancja jest poprawna.

[ Dodano: 2008-10-19, 15:29 ]
Możesz to oczywiście zapisać tak jak Ty chcesz. Wtedy będzie:
G=tf(k,[T,1,0])

dla k=T=1.
Widzę, że dopiero zaczynasz przygodę z automatyką. Jeszcze długa droga przed Tobą.
Powodzenia :smile:

doszedlem lopatologicznie do opcji tf(k,[T 0 1]), no dostałem przedmiot podstawy automatyzacji ale niestety wykłady troche różnią się od ćwiczeń :/. Przedmiot ten nie jest moim kierunkowym a to zadanie z pierwszych cwiczen :P co do pierwszego zqapisu to nikt mi nie powiedzial ze takie cos istnieje :P ale bardzo dzieki za pomoc :) jak bede mial problemy to bede sie zglaszal jesli nie masz nic przeciwko.

Powrót